
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Information om unionsregistret inför den fjärde handelsperiodenNedan följer teknisk information avseende unionsregistret inför den fjärde handelsperioden.
-
Nu växlar vi upp klimatomställningen – fyra statliga myndigheter går samman och tar en aktiv roll för städernas omställningKlimatomställningen behöver växlas upp. För att stötta städernas arbete med att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 har Energimyndigheten, Vinnova, Formas och Tillväxtverket idag skrivit på Klimatkontrakt 2030. Genom att underteckna klimatkontraktet går myndigheterna samman och tar en aktiv roll i samarbetet med nio svenska kommuner och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.
-
Vill din stad vara med och göra skillnad?Vill din stad vara värd för en innovationstävling för att minska utsläppen av växthusgaser? Climate Smart Cities Challenge gör det möjlighet att delta. Tävlingens syfte är att samla städer som står inför en klimatutmaning, och sätta dem i ett större sammanhang. Nu öppnar tävlingen och bjuder in din stad till samtal för att identifiera din stads utmaning.
-
Rekordstor nettoelexport – Nu finns statistik om el och fjärrvärme för 2019 tillgängligDen slutgiltiga officiella statistiken för el och fjärrvärme 2019 är nu framtagen och publicerad. Sverige fortsätter att öka sin elproduktion och minska sin elanvändning. Detta resulterade i en rekordstor nettoelexport på 26,2 TWh för 2019.
-
Ny energimärkning i mars – redan nu levereras produkter med den nya etikettenNär du packar upp ditt nya kylskåp, din nya tvättmaskin eller nya tv-apparat kommer det kanske finns två olika energimärkningar som levereras tillsammans med produkten i kartongen. Det är helt i sin ordning. Dubbla energimärkningsetiketter, men en och samma produkt.
-
Drivmedelsrapporten 2019: Reduktionsplikten är ett kraftfullt verktyg, men fler åtgärder krävs i transportsektornAndelen förnybara bränslen i de svenska drivmedlen har ökat kraftigt under de senaste åren. Under 2019 konstateras dock en minskning i andelen förnybart, enligt Energimyndighetens rapport Drivmedel 2019.
-
Forskning på värmepumps- och kylteknik - en viktig del av energiomställningenEnergimyndigheten har stöttat forskning på värmepumps- och kylteknik sedan 1970-talet. Forskningen har lett till flera konkreta och positiva effekter i samhället. Det visar en utvärdering som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Energimyndigheten.
-
Regeringskansliets utomeuropeiska flygresor 2019 är nu klimatkompenseradeStatens energimyndighet har av regeringen fått i uppdrag att beräkna och förvärva utsläppsminskningsenheter i syfte att kompensera för de klimatpåverkande utsläpp som orsakats av regeringskansliets flygresor i tjänsten under 2019, och som inte innefattas av EU:s handelssystem för utsläppsrätter.
-
Varning: bluffmejl som utger sig komma från EnergimyndighetenVi har nåtts av information att många mottagit mejl där avsändaren utger sig vara Energimyndigheten och att det handlar om att bekräfta fakturauppgifter.
-
Strategiskt innovationsprogram synliggör Sverige inom hållbara städerGenom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities har Sverige blivit synligt internationellt vad gäller klimatomställning och hållbarhet i städer. Det visar en utvärdering tre år efter programstart.
-
Kortsiktsprognos: Minskad energianvändning 2020 till följd av covid-19Under 2020 väntas energianvändningen bli lägre än vanligt. Till stor del beror det på effekter av covid-19 som lett till att energianvändningen minskar inom främst transporter och industri. Däremot fortsätter elproduktionen från vind och sol öka stort fram till 2023. Det visar Energimyndighetens kortsiktsprognos för perioden 2019–2023.
-
En översikt över energiläget i SverigeNu har Energimyndigheten publicerat Energiläget 2020 - en översikt. En publikation som på några få sidor ger en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
-
380 miljoner till utökad satsning på hållbar samhällsutvecklingTre forskningsprogram som bidrar till ett ökat samspel mellan energisystemet och samhällets alla aktörer blir förlängda och får utökat stöd med totalt 380 miljoner kronor. Bakgrunden är ett stort söktryck på programmen, en hög potential samt behov av stabilitet och långsiktighet i forskningen.
-
Energilagring lyser upp vägen mot en förnybar framtidTycker du att kostnadseffektiv, fossilfri energiproduktion under dygnets alla timmar låter för bra för att vara sant? Då har du bara inte hört talas om svenska Azelios smarta termiska energilagring än.
-
Rena fiberytor ska minska massaindustrins energianvändningDen svenska massaindustrin skulle kunna minska sin energianvändning med 500 GWh genom att tvätta bort feta och vattenavvisande ämnen från veden. Lättare sagt än gjort men ett forskningsprojekt, delfinansierat av Energimyndigheten, har hittat ett svar på frågan om hur.