
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Kunskapen om laddfordon har ökat i hela landetKunskapen om laddfordon är idag mer utbredd över hela landet. Det är en bra förutsättning för en ökad elektrifiering av transportsektorn. Det visar en ny enkätundersökning som Energimyndigheten har genomfört.
-
Stöd finns att söka för effektivare och fossilfria transporter på GotlandArbetar du med transporter på Gotland? Har ditt företag en idé om hur ni kan bidra till att utveckla ett fossilfritt transportsystem och ett robust energisystem? Nu finns det möjlighet att söka finansieringsstöd från Energimyndigheten.
-
Smart laddning av elfordon kan snabba på omställningen på GotlandElektrifiering av transportsektorn är en viktig pusselbit för att klara klimatmålen. Med smart laddning kan många problem undvikas. En ny rapport konstaterar att incitamenten behöver utvecklas för att göra det enklare för elbilsägare att ladda smart.
-
Nya krav på biomotorbränsle efter nyår för att få skattebefrielseDen 1 januari 2021 ändras lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Aktörer som framställer annat motorbränsle gjort av biomassa eller biogas och biogasol måste lämna in anläggningsbesked för att få skattebefrielse.
-
Välkommen på hearing om hållbarhetsmärkning och citylogistik den 17 decemberEnergimyndigheten bjuder in till en öppen hearing om godstransporter med extra fokus på utmaningarna inom citylogistik, e-handel och samordnade varor.
-
Unikt samarbete banar väg för elektrifierade godstransporterElektrifiering av lastbilstransporter krävs för att minska klimat- och hälsopåverkan från tung vägtrafik. Nu går en rad aktörer samman för att testa ett elektrifierat godstransportsystem i Mälardalen och Västra Götaland, med siktet inställt på storskaligt nationellt införande.
-
Svensk båtfärg sänker bränsleförbrukningen och skonar miljönHavstulpaner på båtskrov ökar bränsleförbrukningen dramatiskt. Lösningen hittills har varit att måla fartygen med färger som innehåller stora mängder koppar, nackdelen är att den giftiga metallen utgör ett allvarligt hot mot vattenlevande organismer. Ett sömnmedel är nu på väg att slå igenom som ett giftfritt alternativ.
-
Drivmedelsrapporten 2019: Reduktionsplikten är ett kraftfullt verktyg, men fler åtgärder krävs i transportsektornAndelen förnybara bränslen i de svenska drivmedlen har ökat kraftigt under de senaste åren. Under 2019 konstateras dock en minskning i andelen förnybart, enligt Energimyndighetens rapport Drivmedel 2019.
-
Inbjudan till hearing om strategi för nytt forsknings- och innovationsprogramInför EU:s kommande ramprogram, Horisont Europa, som ska lanseras 2021, har de forskningsfinansierande myndigheterna fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag till strategi för det svenska deltagandet i programmet. En viktig del i strategiarbetet är att samla in synpunkter från svenska forsknings- och innovationsintressenter. Hearingen kommer att hållas 29 september.
-
Anmälan till webbinarium om affärsmöjligheter i södra KinaEnergimyndigheten, Business Sweden och Urban Tech Sweden på Teknikföretagen bjuder in till ett webbinarium om att hitta de rätta affärsrelationerna och lokala investerare i området Greater Bay Area. Webbinariet riktar sig till svenska aktörer med erbjudanden inom grön teknik. Välkommen på webbinariet, 24 september klockan 10.30.
-
Elanvändningen hos vägtransporter ökade 2019Energimyndigheten publicerar idag officiell statistik över elanvändningen hos vägtransporter. Statistiken visar på en fortsatt ökning av elanvändningen där personbilarna står för den största elanvändningen.
-
Nytt samarbete gör fossilfri vätgas till en viktig energibärare i samhälletSvea Vind Offshore AB deltar i Energimyndighetens arbete med sektorsstrategier för energieffektivisering genom att bilda en strateginod med fokus på vätgas som en hållbar energibärare i samhället.
-
Kortsiktsprognos: Minskad energianvändning 2020 till följd av covid-19Under 2020 väntas energianvändningen bli lägre än vanligt. Till stor del beror det på effekter av covid-19 som lett till att energianvändningen minskar inom främst transporter och industri. Däremot fortsätter elproduktionen från vind och sol öka stort fram till 2023. Det visar Energimyndighetens kortsiktsprognos för perioden 2019–2023.
-
En översikt över energiläget i SverigeNu har Energimyndigheten publicerat Energiläget 2020 - en översikt. En publikation som på några få sidor ger en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
-
Samordningsuppdraget om omställningen av transportsektorn är avslutatEnergimyndigheten har under åren 2016–2019 haft i uppdrag att tillsammans med Boverket, Naturvårdsverket, Trafikanalys, Trafikverket och Transportstyrelsen samordna arbetet med omställningen av transportsektorn till fossilfrihet. Idag presenterar de sex myndigheterna en slutrapport som sammanfattar uppdraget.