Dela resurser för att nå energi- och klimatmålen

Intervju om projektet ENBYGG Energikrav i bygglagstiftningen: Från teori till praktik med projektledare Jessica Strid, Energikontor Norra Småland, Region Jönköpings län.

Vad var syftet med projektet?

Boverkets byggregler, BBR, har förändrats mycket sedan det första EU-direktivet om byggnaders energiprestanda från 2010. Bygglovsavdelningarna i Jönköpings län ville därför höja kunskapen inom energihushållningskapitlet. Eftersom kommunen ska granska byggaktörens energibalansberäkningar behöver klimat- och energirådgivare, bygglovshandläggare, inspektörer, Länsstyrelsen och kontrollansvariga förstå energiaspekter och livscykler för mängdhus, passivhus, minienergihus, nollenergihus och traditionella timmerhus, olika energi- och miljömärkningar samt energibalansberäkningar och energideklarationer.

– Ett hus är som ett ekosystem; vi har solceller, elbilsladdning, batterilagringssystem, och i en framtid även vätgas som ett möjligt lagringssystem. Vi har annan ny teknik och nya material, och flervåningshus i trä – det gäller för kommunerna att hålla sig à jour med hur det fungerar, säger projektledaren Jessica Strid på Energikontoret i Norra Småland.

Hur genomförde ni projektet?

Deltagarna blev erbjudna utbildning i form av en webbinarieserie med både teoretiska och praktiska delar. För att få koll på trender och framtida lösningar avslutade de även serien med ett virtuellt studiebesök i forskarvillan på RISE i Borås.

– Att vi tog in konsulter som jobbar med frågorna dagligen bidrog till en bra stämning och lärandemiljö. Och forskare var bra att ta in som sidekicks, för att inspirera och berätta om forskning och utveckling. Vi har också arbetat för trygghet i nätverket, att våga lita på varandra. Alla känner nu att de kan ringa till en kollega i en annan kommun, berättar Jessica Strid.

Jessica rekommenderar också Energimyndighetens webbutbildning Energilyftet som hon anser ger bra kunskap kring miljö och energi i byggnader och om tjänstepersonens viktiga roll i att minska energianvändningen i byggnader.

Vad blev resultatet?

Region Jönköpings läns tretton kommuner har fått utbildning och bättre kontakt med varandra. Nu finns goda förutsättningar för att kommunerna ska börja dela resurser och samarbeta kring uppföljning av energi- och klimatkrav i planprocessen.

Energikontoret i Norra Småland har tagit fram två verktyg:

  • Granskningsverktyg för energibalansberäkningar
  • Checklistan Underlag till verifiering av energiberäkning.

I granskningsverktyget har information enligt BBR kapitel 9 samlats som inkommande energibalansberäkningar kan jämföras med. Med detta kan kommunen under detaljplane- och bygglovsfasen säkerställa att byggnadens energianvändning inte överskrider lagkraven.

Checklistan bidrar till nya rutiner som säkerställer att energihushållning följs upp under plan- och byggprocessen och att nya byggnader klarar BBR:s krav på energianvändning. Checklistan kan överlämnas till kontrollansvarige och byggaktören respektive byggaktörens entreprenör, för verifiering inför slutsamrådet. Tanken är att man ska använda den för egenkontroll och som kontrollpunkt i kontrollplanen.

För att nå klimatmålen, och för att få en likvärdig och rättssäker process runt om i landet, behöver projektet skalas upp. Det finns stor potential att minska energianvändningen och effektuttaget genom ökad kunskap om energi och installationer i syfte att kunna granska det inkomna materialet.

– Granskningsverktyget och checklistan som vi nu tagit fram är light-versioner som kan komma att utvecklas vidare. Det viktigaste är dock är att klimat- och energirådgivare, bygglovshandläggare, inspektörer, länsstyrelsen och kontrollansvariga samverkar – både i projekteringsfasen och under bygglovsprocessen, säger Jessica Strid.