
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Informationsmöte om utlysning i Design för energieffektiv vardagVårt sätt att leva och de val vi gör i vardagen har en betydande påverkan på samhällets energi- och resursanvändning. Om Sverige ska nå sina energi- och klimatpolitiska mål behöver vi göra förändringar på såväl individ- som samhällsnivå.
-
600 miljoner till energiomställningens kompetensförsörjningTillsammans med näringsliv, offentlig sektor och akademi finansierar Energimyndigheten 11 kompetenscentrum som ska bygga upp kunskap och kompetens som accelererar omställningen bort från fossilsamhället och stärker Sveriges konkurrenskraft. Energimyndighetens stöd på 600 miljoner kronor utgör en tredjedel av finansieringen och växlas upp av lika stora delar från lärosäten och forskningsinstitut respektive näringsliv och offentliga organisationer.
-
Så kan Sverige nå energieffektiviseringsmålet till 2030Energimyndigheten har tillsammans med marknadens aktörer och relevanta myndigheter identifierat vilka utmaningar som är viktigast att ta itu med just nu för att nå energieffektiviseringsmålet till 2030.
-
Stöd till projekt som forskar kring framtida digital sårbarhet i det nordiska transmissionsnätetForskningsprojektet Resilient Digital Sustainable Energy Transition (REDISET) har fått stöd av Energimyndigheten och Business Finland inom samarbetet NordGrid. REDISET granskar framtidens energisystem, identifierar sårbarhet och utvecklar kriterier för systemdesign och resistens för olika kritiska händelser i det nordiska transmissionsnätet.
-
Framgångsrik kompetenssatsning för energiomställningenDe senaste tio åren har Energimyndigheten bidragit till att 829 doktorander och licentiater utbildats inom olika discipliner. Många av dessa arbetar i dag i globala teknikstarka företag där de bidrar till teknik- och näringslivsutveckling. Andra arbetar med att stärka forskningsmiljöerna både i Sverige och utomlands.
-
Öppen hearing kring forsknings- och innovationsstrategi för elsystemetEnergimyndigheten arbetar med en samlad strategi för finansiering av forsknings- och innovationsprojekt relaterade till elsystemet och planerar för kommande satsningar. Du har möjlighet att ta del av arbetet och lämna synpunkter vid en hearing den 19 januari 2022.
-
Förslag till nationell strategi för fossilfri vätgasDet är bråttom att begränsa klimatförändringarna och kärnan till att lyckas är att fasa ut användningen av fossila bränslen i tid. I det arbetet kommer fossilfri vätgas, elektrobränslen och ammoniak spela en central roll för flera samhällssektorer. Nu finns ett förslag till en nationell strategi.
-
Ny analys från Energimyndigheten om hållbar elektrifieringFör att lyckas begränsa klimatförändringarna måste användningen av fossila bränslen fasas ut snarast och här spelar elektrifieringen en nyckelroll. Elektrifieringen innebär samtidigt en stor strukturell samhällsomställning där elsystemets elanvändning och produktion kan komma att fördubblas till 2050.
-
Sverige visar upp hållbart byggande på världsutställningen Expo 2020 i DubaiSmart City Sweden arrangerar ett evenemang om hållbart byggande för framtidens städer den 2-3 november på Expo 2020 i Dubai. Det går att delta både fysiskt och digitalt. Välkomna till den svenska paviljongen!
-
Internationellt samarbete banar väg för framtidens fjärrvärmeTrots att fjärrvärme funnits under lång tid fortsätter tekniken att utvecklas. Ett internationellt samarbete, där svenska forskare lett arbetet, har nu resulterat i en bok om framtidens fjärrvärme. I boken beskrivs exempelvis hur byggnader kan värmas med lägre fjärrvärmetemperaturer, och hur man kan använda värme från tunnelbanesystem och avloppsvatten som värmekälla till byggnader.
-
Tolv nya forskningsprojekt ska öka förståelsen för komplexa samband i energisystemetEnergimyndigheten har beslutat att ge stöd till tolv projekt som ska bidra med nya perspektiv på energi- och klimatfrågornas samspel med samhället och dess aktörer. Stödet ges inom ramen för forskningsprogrammet Människa, energisystem och samhälle (MESAM).
-
En översikt över energiläget i SverigeNu har Energimyndigheten publicerat Energiläget 2021 - en översikt. Publikationen ger på några få sidor en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
-
Ny syntesrapport identifierar framtida forskningsbehov på elmarknadsområdetSyntesrapporten ”Elmarknadsforskning i Sverige idag” är framtagen av Power Circle på uppdrag av Energimyndigheten. Den ger en översikt över dagens frågeställningar och forskningsområden, aktiva forskningsmiljöer och finansiärer, samt behovsområden för framtida forskning inom elmarknadsområdet.
-
Ovako satsar på vätgas och får stöd av EnergimyndighetenStålföretaget Ovako i Hofors investerar i vätgas med ambitionen att reducera utsläppen av koldioxid från stålproduktionen med 50 procent. Stödet på 71 miljoner kronor från Energimyndigheten är en del av satsningen Industriklivet som stödjer industrins omställning till nettonollutsläpp.
-
Meddelande från Energimyndigheten med anledning av cyberangreppet mot det norska företaget Volue/PowelDet norska företaget Volue/Powel har drabbats av ett cyberangrepp.