
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Solceller – från nisch till etablerad marknadElproduktion från solenergi har ökat kraftigt de senaste åren i Sverige. Den snabba tillväxten är en kombination av låga systempriser, höga elpriser, statligt stöd och ökat intresse för att producera egen el.
-
Så fungerar Sveriges energisystemHur kan energisystemet alltid vara i balans? Nu kan du på ett enkelt och övergripande sätt få en bild av hur Sveriges energisystem fungerar.
-
Forskningsprojekt ska bidra till framtidens flexibla elsystemEnergimyndigheten har beviljat stöd till 12 forskningsprojekt som ska ta fram kunskap och lösningar för en ökad flexibilitet i elsystemet.
-
Andel förnybar elproduktion och utsläppsintensitet per elområde 2021Nu publicerar Energimyndigheten siffror för andel förnybar elproduktion och utsläppsintensitet per elområde för producenter av elektrobränslen. Det görs utifrån en beräkningsmetod som finns kopplat till EU:s förnybartdirektiv.
-
Ny prognos: El blir allt viktigare i energisystemetEl fortsätter att ersätta andra energibärare i energisystemet – en konsekvens av samhällets ökade elektrifiering. Sveriges elanvändning kommer att öka inom flera sektorer fram till 2025. Det visar den senaste kortsiktsprognosen från Energimyndigheten.
-
Välkommen till dialogmöte om kompetensförsörjning för elektrifieringenSverige ska vara fossilfritt 2045. För att nå nettonollutsläpp av växthusgaser behöver många goda krafter hjälpas åt. Därför har Energimyndigheten fått i uppdrag att samordna en nationell kraftsamling kring kompetensförsörjning för elektrifiering. Nu vill vi få in inspel till uppdragets genomförande via ett dialogmöte.
-
Ny rapport ger kunskap om möjligheter för samexistens med havsbaserad vindkraftHur kan vindkraft samsas med andra verksamheter och intressen i havet? Som ett led i arbetet med att ta fram förslag på nya havsplaner har Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten gjort en kunskapssammanställning om samexistens.
-
410 miljoner i stöd till biogasproduktionEnergimyndigheten har fattat beslut om att 41 aktörer runtom i Sverige får stöd för att producera biogas som uppgraderas till biometan. Det statliga biogasstödet är till för att skynda på utfasningen av fossila bränslen.
-
Informationsträffar om havsbaserad vindkraft och arbetet med förslag till nya havsplanerVilka nya områden kan bli aktuella att peka ut för energiutvinning i kommande havsplaner? Vad är nästa steg i havsplaneprocessen? Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten bjuder in kommuner, berörda branscher och intresseorganisationer till digitala informationsträffar i april.
-
Förtydligande kring processen för Hybrits ansökan om stöd till H2-DR Demonstration plantDen senaste tiden har det förekommit debatt angående Hybrit-projektet och den ansökan på 4,9 miljarder kronor som bereds hos Energimyndigheten. I debatten figurerar en del oklarheter kring ansökningsprocessen, som Energimyndigheten ser nödvändigt att förtydliga.
-
En samlad bild över energiläget i SverigeNu finns publikationen och statistiksamlingen Energiläget 2022 att ladda ner. I Energiläget redovisas det samlade energiläget genom en tillbakablick över utvecklingen på energiområdet fram till 2020.
-
Ny förordning för att påskynda utbyggnaden av förnybar energiDen 30 december 2022 trädde en tidsbegränsad EU-förordning gällande förnybar energi i kraft. Syftet är att, i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina, påskynda utbyggnaden av förnybar energi inom EU.
-
23 projekt får stöd för att kraftsamla inför Impact innovationDen 6 februari blev det klart att 23 projekt får finansiering för att förbereda ansökningar om att bli program i den nya satsningen Impact innovation. Nu har projekten fram till hösten på sig att utveckla programidéer och knyta till sig nyckelaktörer.
Visa fler nyheter