
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Snart kan du söka finansiering för projekt som bidrar till ett transporteffektivt samhälleI början av 2020 planerar Energimyndigheten att utlysa medel för forsknings- och innovationsprojekt inom programmet Transporteffektivt samhälle.
-
Goda effekter av satsning på strategiska innovationsprogramSatsningen på strategiska innovationsprogram har lett till bred samverkan, spridning av teknologi över traditionella branschgränser och stärkt internationell konkurrenskraft hos de aktörer som deltar. Det konstateras i en utvärdering sex år efter att de första programmen startade.
-
Digitala tomater och klimatsmarta evenemang ska snabba på städers klimatomställningStäder står för majoriteten av klimatutsläppen, och för att möta klimatutmaningen behöver städers omställning gå snabbare. Innovationsprogrammet Viable Cities inriktas på att skapa förutsättningar för klimatneutrala städer 2030, där alla kan leva ett gott liv inom planetens gränser. Innovation inom urban odling med spillvärme från datacenters, och modeller för att göra musik- och idrottsevenemang klimatsmarta är exempel på de tolv projekt som totalt får 28 miljoner i finansiering för att snabba på klimatomställningen med digitalisering och medborgarengagemang som möjliggörare.
-
Positiv minskning av klimatpåverkan i produktionen av elbilsbatterierI en ny rapport har IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av Energimyndigheten, studerat klimatutsläppen från tillverkningen av elbilsbatterier. Rapporten bygger på livscykelanalyser och nya data och är en uppdatering av rapporten från 2017.
-
Vill du söka stöd för forskning och innovation inom hållbar mobilitet? Nu startar en ny internationell satsningFormas, Energimyndigheten och Vinnova har tillsammans avsatt 34 miljoner kronor i den internationella utlysningen ”Urban Accessibility and Connectivity”. Nu kan aktörer verksamma i Sverige delta i internationella projekt. Utlysningen öppnas i december 2019/januari 2020.
-
Så här måste energiomställningen accelerera – för klimatets skullAlla delar av samhället kommer att beröras av den energiomställning som behövs för att möta klimatutmaningen. Ny kunskap, kompetens och nya lösningar behövs på många områden, och lösningarna måste slå igenom snabbare än i dag. Därför vill Energimyndigheten satsa mer på forskning och innovation.
-
Välkommen att bidra med förslag som gör svenska godstransporter hållbaraNu har du chansen att vara med och delta i arbetet för att göra svenska godstransporter fossilfria och mer transporteffektiva. Energimyndigheten bjuder in till öppen hearing i Stockholm.
-
178 miljoner kronor till utbyggnaden av flytande biogas för tunga fordonEnergimyndigheten möjliggör nu en samlad demonstration av flytande biogas som drivmedel för tunga fordon. Både lastbilar, bussar och fartyg ingår i satsningen.
-
Frukostseminarium: Ny rapport visar på kompetensbehov och mångfald i energibranschenEnergimyndigheten bjuder tillsammans med Energiföretagen Sverige och Mälardalens högskola bjuder in till ett frukostseminarium där rapporten ”Strukturomvandling och akademisering – energibranschen är i förändring” presenteras.
-
Ny bedömning av nationellt betydelsefulla områden för energiproduktionEnergimyndigheten har gjort en förnyad bedömning av Nuteks beslut om riksintressanta områden för energiproduktion från 1990-talet och kommit fram till att åtta områden är av riksintresse för den svenska energiproduktionen. Dessa är de fyra kärnkraftsområdena, Barsebäck, Forsmark, Oskarshamn och Ringhals, samt Brofjorden, Stenungsund, Sternö-Stillerydhamnen och Malmö hamn/Öresundsverket.
-
Hearingen om sektorsstrategier – se filmerna och ta chansen att tycka tillStort tack till dig som var med på hearingen om sektorsstrategier för energieffektivisering den 14 mars. Det är tack vare dina värdefulla synpunkter och inspel som vi nu tar ett nytt steg i arbetet inom sektorerna.
-
Hur använder vi energi fram till 2050?Fram till 2050 kommer den totala energianvändningen att minska, vilket till stor del beror på att vi stänger kärnkraftsreaktorer. Däremot så påverkar det inte den slutliga energianvändningen i användarsektorerna som istället ser ut att öka något på längre sikt. Det visar alla sex energiscenarier som tagits fram i Energimyndighetens rapport Scenarier över Sveriges energisystem.
-
Internationell analys av Sveriges energipolitik lanserasVilka är utmaningarna i det svenska energisystemet? Och vilka åtgärder behövs inom energisektorn? Svaret kan finnas i rapporten ”In-Depth Review Sweden 2019” som presenteras 9 april på Energimyndighetens konferens Energiutblick. Den internationella energiorganisationen IEA har analyserat Sveriges energipolitik och ger sina rekommendationer på åtgärder inom olika sektorer.
-
Energimyndigheten sammanfattar året 2018Energimyndigheten har lämnat in sin årsredovisning 2018 till regeringen. Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén sammanfattar året som ett kraftfullt arbete för att nå de energi- och klimatpolitiska målen och förverkliga energiöverenskommelsen.
Visa fler nyheter