
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
600 miljoner till energiomställningens kompetensförsörjningTillsammans med näringsliv, offentlig sektor och akademi finansierar Energimyndigheten 11 kompetenscentrum som ska bygga upp kunskap och kompetens som accelererar omställningen bort från fossilsamhället och stärker Sveriges konkurrenskraft. Energimyndighetens stöd på 600 miljoner kronor utgör en tredjedel av finansieringen och växlas upp av lika stora delar från lärosäten och forskningsinstitut respektive näringsliv och offentliga organisationer.
-
Så kan Sverige nå energieffektiviseringsmålet till 2030Energimyndigheten har tillsammans med marknadens aktörer och relevanta myndigheter identifierat vilka utmaningar som är viktigast att ta itu med just nu för att nå energieffektiviseringsmålet till 2030.
-
Framgångsrik kompetenssatsning för energiomställningenDe senaste tio åren har Energimyndigheten bidragit till att 829 doktorander och licentiater utbildats inom olika discipliner. Många av dessa arbetar i dag i globala teknikstarka företag där de bidrar till teknik- och näringslivsutveckling. Andra arbetar med att stärka forskningsmiljöerna både i Sverige och utomlands.
-
Svenska hållbara lösningar på export via Smart City SwedenAvfallshantering i Colombia, energieffektivisering i Somaliland och mobilitetslösningar i Kina – det är några exempel på projekt som har startats upp med hjälp av Smart City Sweden. Plattformen, som har uppdraget att visa upp det bästa Sverige har att erbjuda inom smarta och hållbara städer, välkomnar besöksdelegationer från hela världen. Det arbetet har lett till att ett 20-tal studier och forskningsprojekt nu startat upp i fyra olika världsdelar.
-
100 miljoner kronor till fossilfritt flygUnder 2021 har 18 projekt startat med sikte på fossilfritt flyg. Projekten får dela på sammanlagt 100 miljoner kronor från Energimyndigheten. Nya lösningar utvecklas inom elflyg, vätgas och hållbara förnybara bränslen för flyg.
-
Öppen hearing kring forsknings- och innovationsstrategi för elsystemetEnergimyndigheten arbetar med en samlad strategi för finansiering av forsknings- och innovationsprojekt relaterade till elsystemet och planerar för kommande satsningar. Du har möjlighet att ta del av arbetet och lämna synpunkter vid en hearing den 19 januari 2022.
-
Industriklivet ger stöd till produktion av elmotorer för tunga fordonDana Incorporated, en världsledande leverantör av drivlinor och elsystem för mobilitetssektorn, bygger en ny produktionsanläggning för elektrodynamiska komponenter och system med lokalisering i Åmål, Västra Götaland. Tillverkningen väntas komma igång fjärde kvartalet 2022 och fokuserar till en början på elmotorer. Den nya anläggningen väntas skapa 80 nya jobb i Åmåls kommun.
-
Förslag till nationell strategi för fossilfri vätgasDet är bråttom att begränsa klimatförändringarna och kärnan till att lyckas är att fasa ut användningen av fossila bränslen i tid. I det arbetet kommer fossilfri vätgas, elektrobränslen och ammoniak spela en central roll för flera samhällssektorer. Nu finns ett förslag till en nationell strategi.
-
Stor utrullning av elektrifierade tunga vägtransporterStaten och en rad ledande industriföretag satsar nu stort på elektrifiering av tunga transporter för minskad klimatpåverkan. Tunga fordon står för en tredjedel av vägtrafikens klimatutsläpp. Fram till idag har förnybara drivmedel i stort sett varit den enda lösningen för omställning till klimatneutralitet.
-
Digital hearing om arbetet med branschgemensam hållbarhetsmärkning för godstransporter och e-handelEn branschgemensam hållbarhetsmärkning för godstransporter och e-handel behövs för att underlätta för den som handlar på nätet att välja hållbara fraktalternativ. Kom och lyssna till hur Fair Transport, Svanen och Bra Miljöval har arbetat tillsammans med branschen för att ta fram effektiva och samordnade märkningar.
-
Ny rapport om bättre tillgång till laddinfrastruktur för hemmaladdning av laddfordonIntresset för elbilar och laddhybrider ökar starkt i Sverige. Hemmaladdning är i många fall en förutsättning för att det ska vara enkelt att äga och använda laddbara fordon, men det kan vara problematiskt att få tillgång till när den som vill ha laddning inte äger fastigheten själv.
-
Spara bränsle och få bra grepp med energimärkta vinterdäckDen nya energimärkningen gör det lättare att hitta vinterdäck som både sparar bränsle och har bra väggrepp. Titta efter symbolerna för snögrepp och isgrepp på etiketten.
-
Ny rapport: Styrmedel för nya biodrivmedelBehövs nya styrmedel för att öka den svenska produktionen av biodrivmedel och i så fall vilka? Dessa frågor har Energimyndigheten analyserat i rapporten Styrmedel för nya biodrivmedel. Förutom en förstärkning av Industriklivet föreslås en riktad kvot för vissa råvaror i reduktionsplikten.
-
Klisterdekalen ska informera om ditt drivmedelFrån den 1 oktober 2021 ska du som konsument kunna få information om drivmedlets utsläpp av växthusgaser när du tankar din bil. Informationen presenteras i form av en klisterdekal vid bränslepumpar. Dekalen berättar bland annat om produktens klimatpåverkan i form av ett stapeldiagram, samt hur mycket som kommer från förnybara respektive fossila råvaror.
-
Extra utlysning för stöd till fossilfria transporter och robust energisystem på GotlandEnergimyndigheten har nu öppnat en extra utlysning för att stötta företag som vill bidra till fossilfrihet inom transportsektorn eller till ett robust energisystem på Gotland.