Nyhetsarkiv
-
Har du en innovativ lösning?Energimyndigheten är Sveriges största forskningsfinansiär på energiforskning. Vi hjälper även företag att affärsutveckla och kommersialisera energiteknik.
-
Energimyndighetens utlysningar flyttar över till funktionen Mina sidorEnergimyndigheten förbättrar ansökningsverktygen och går över till Mina Sidor. I det nya verktyget får du som söker stöd, inom finansiering av forskning, mer transparens och en effektivare kommunikation med Energimyndigheten.
-
Industriklivet fortsätter främja industrins omställningIndustribranschen har visat ett stort intresse för att göra insatser att ställa om till nettonollutsläpp. Under 2020 har Energimyndigheten beviljat drygt 219 miljoner kronor till 30 projekt. Sammanlagt sedan starten 2018 så har Industriklivet beviljat drygt 911 miljoner kronor till olika projekt.
-
Stöd finns att söka för effektivare och fossilfria transporter på GotlandArbetar du med transporter på Gotland? Har ditt företag en idé om hur ni kan bidra till att utveckla ett fossilfritt transportsystem och ett robust energisystem? Nu finns det möjlighet att söka finansieringsstöd från Energimyndigheten.
-
51 miljoner ska stödja industrins energi- och klimatomställningEnergimyndigheten har beslutat att finansiera elva nya projekt som på sikt ska bidra både till nettonollutsläpp från industrins processer och till energi- och resurseffektiva produktionsprocesser. Projekten får dela på cirka 51 miljoner kronor inom ramen för Energimyndighetens satsning på industrins energi- och klimatomställning.
-
Strategiförslag klart för Horisont EuropaNu är ett förslag på strategi för det svenska deltagandet i Horisont Europa klart och tillgängligt i en rapport. EU planerar för Horisont Europa - nästa ramprogram för forskning och innovation, som ska lanseras 2021 och pågå till 2027. Programmet kommer att få stor betydelse för forskare i Sverige och för det svenska forsknings- och innovationssystemet.
-
Stöd till unik teknik för att ta upp och separera flytslam i reningsverkEnergimyndigheten har beviljat 3,5 miljoner kronor i stöd till SurfCleaner för fullskaligt test av teknik för att ta upp och separera flytslam i reningsverk. Målet är minskad resursförbrukning och ökad biogasproduktion med mycket liten energiinsats.
-
Svensk stål- och cementindustri i fokus för klimatomställningTillväxtverket föreslår, i samråd med Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Arbetsförmedlingen, att stålindustrin i region Norrbotten och mineralindustrin i region Gotland ska omfattas av medlen från EU:s nya klimatfond, Fonden för en rättvis omställning. Pengarna ska investeras under kommande tio år och hjälpa de två regionerna att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp fram till år 2030.
-
En samlad bild av förutsättningarna för forskning och innovation om kärnkraft i SverigeOxford Research har på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram en rapport som sammanfattar aktuella forskningsfrågor relaterade till kärnkraft. Syftet är att ge en saklig och samlad bild över såväl satsningar som behov av forskning och innovation inom området.
-
Sveriges elektrifieringsstrategi, energilager och mikronät i fokus på Framtidens Elsystem 2020Nästa vecka, onsdag 21 oktober kl 10:00-15:15, livesänds den digitala konferensen Framtidens Elsystem, som arrangeras av Power Circle, Fossilfritt Sverige och Energimyndigheten. Över 400 personer har redan tackat ja, och anmälan är fortfarande öppen. Med utgångspunkt i frågeställningar från SamspEL, forsknings- och innovationsprogrammet som drivs av Energimyndigheten, ger konferensen inblick i dagsaktuell FoU från elsystemområdet.
-
Forskning på värmepumps- och kylteknik - en viktig del av energiomställningenEnergimyndigheten har stöttat forskning på värmepumps- och kylteknik sedan 1970-talet. Forskningen har lett till flera konkreta och positiva effekter i samhället. Det visar en utvärdering som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Energimyndigheten.
-
Energimyndigheten stöttar nästa steg för HYBRITEnergimyndigheten har beslutat att ge stöd med 22 miljoner kronor till en omfattande genomförbarhetsstudie, inför den planerade demonstrationsanläggningen för HYBRIT.
-
Inbjudan till hearing om strategi för nytt forsknings- och innovationsprogramInför EU:s kommande ramprogram, Horisont Europa, som ska lanseras 2021, har de forskningsfinansierande myndigheterna fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag till strategi för det svenska deltagandet i programmet. En viktig del i strategiarbetet är att samla in synpunkter från svenska forsknings- och innovationsintressenter. Hearingen kommer att hållas 29 september.
-
Anmälan till webbinarium om affärsmöjligheter i södra KinaEnergimyndigheten, Business Sweden och Urban Tech Sweden på Teknikföretagen bjuder in till ett webbinarium om att hitta de rätta affärsrelationerna och lokala investerare i området Greater Bay Area. Webbinariet riktar sig till svenska aktörer med erbjudanden inom grön teknik. Välkommen på webbinariet, 24 september klockan 10.30.
-
Hållbara städer i fokus – 63 miljoner till tvärvetenskaplig forskningEnergimyndigheten har beslutat att ge sammanlagt drygt 63 miljoner kronor till fem projekt inom Forskarskolan Energisystem. Tre av projekten fokuserar på hur bostäder, stadsdelar och städer kan utvecklas och stå bättre rustade för kommande utmaningar. Energimyndigheten vill därmed skapa förutsättningar för bättre planering och beslutsfattande kring hållbara energisystem och klimatneutrala städer.