Nyhetsarkiv
-
Snart kan du söka finansiering för projekt som bidrar till ett transporteffektivt samhälleI början av 2020 planerar Energimyndigheten att utlysa medel för forsknings- och innovationsprojekt inom programmet Transporteffektivt samhälle.
-
25 nya projekt ska bidra till framtidens energisystemGrundforskning kan ge värdefulla insikter inom olika områden. Nu har energimyndigheten beviljat 122 miljoner till 25 olika projekt inom energiriktad grundforskning.
-
Goda effekter av satsning på strategiska innovationsprogramSatsningen på strategiska innovationsprogram har lett till bred samverkan, spridning av teknologi över traditionella branschgränser och stärkt internationell konkurrenskraft hos de aktörer som deltar. Det konstateras i en utvärdering sex år efter att de första programmen startade.
-
Internationellt samarbete för jämlikhet i energisektorn söker sekretariatNu finns möjlighet att söka stöd för att sätta upp ett sekretariat inom det internationella samarbetet ”Clean Energy, Education and Empowerment”.
-
Digitala tomater och klimatsmarta evenemang ska snabba på städers klimatomställningStäder står för majoriteten av klimatutsläppen, och för att möta klimatutmaningen behöver städers omställning gå snabbare. Innovationsprogrammet Viable Cities inriktas på att skapa förutsättningar för klimatneutrala städer 2030, där alla kan leva ett gott liv inom planetens gränser. Innovation inom urban odling med spillvärme från datacenters, och modeller för att göra musik- och idrottsevenemang klimatsmarta är exempel på de tolv projekt som totalt får 28 miljoner i finansiering för att snabba på klimatomställningen med digitalisering och medborgarengagemang som möjliggörare.
-
Positiv minskning av klimatpåverkan i produktionen av elbilsbatterierI en ny rapport har IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av Energimyndigheten, studerat klimatutsläppen från tillverkningen av elbilsbatterier. Rapporten bygger på livscykelanalyser och nya data och är en uppdatering av rapporten från 2017.
-
Vill du söka stöd för forskning och innovation inom hållbar mobilitet? Nu startar en ny internationell satsningFormas, Energimyndigheten och Vinnova har tillsammans avsatt 34 miljoner kronor i den internationella utlysningen ”Urban Accessibility and Connectivity”. Nu kan aktörer verksamma i Sverige delta i internationella projekt. Utlysningen öppnas i december 2019/januari 2020.
-
Lådan som bestämmer när du ska använda egen eller köpt elMånga hus har installerat solceller. Företaget Ferroamp Elektronik AB har löst de problem som kan uppstå i balansen mellan produktion och användning av el i ett hus. I grunden finns en växelriktare, som är den komponent som behövs för att omvandla solcellernas likström till elnätets växelström. Ferroamp har fått enormt intresse från hela världen och har vunnit flera prestigefulla priser.
-
Gästforskarprogram inom klimat och miljö - fyra gästforskare från USA beviljas stödVetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom gästforskarprogrammet 2019. Programmet är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet, Energimyndigheten och Formas.
-
Forskning och innovation för framtidenForskning och innovation är avgörande för att ge samhället den kunskap som behövs för att hitta lösningar på samhällsutmaningarna. Nu lämnar Energimyndigheten, Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova ett gemensamt inspel med förslag för en forsknings- och innovationspolitik för ett hållbart samhälle.
-
Nulägesanalys: Industrins utsläpp ökar svagtSvensk Industri har sedan 1990 minskat sina utsläpp med 17 procent. De senaste fem åren har dock utsläppsminskningen stått still och trenden visar rentav på en svag ökning. Det visar Energimyndighetens årliga nulägesanalys inom regeringsuppdraget Industriklivet.
-
Så kan människor och samhällen driva energiomställningenHur kan energiomställningen bli mer rättvis och inkluderande? Hur kan kraften i gräsrotsinitiativ användas på bred front? Och hur skapas hållbar välfärd? Inom forskningsprogrammet Människa, energisystem och samhälle får nu 17 projekt dela på 83 miljoner kronor för att reda ut detta och mycket mer.
-
Världens blickar riktas mot HybritStål utan kol. Hybrit-initiativet med flera ledande aktörer inblandade är redo för nästa fas. Nyligen togs första spadtaget för en ombyggnad av ett pelletsverk till en testanläggning i Malmberget.
-
Digitalisering skyndar på energiomställningenEnergisystemet förändras radikalt i och med digitaliseringens möjligheter. Ett nytt forskningsprogram ska fokusera på hur artificiell intelligens, dataplattformar, uppkopplade produkter med mera kan skynda på energiomställningen. Programmet omfattar 50 miljoner kronor och löper över fyra år.
-
Forskningskonferens om energi, design och beteendeHur kan vi göra det enkelt för människor att leva energieffektivt och hållbart? Välkommen till en forskningskonferens fylld med inspiration, mingel och nätverkande!