
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Så ska svensk solel bli ännu mer hållbarFör att utbyggnaden av solel i Sverige ska bli långsiktigt hållbar behöver sociala såväl som miljömässiga aspekter studeras ytterligare liksom solelens roll i elsystemet. Därför finansierar Energimyndigheten nu 12 forsknings- och utvecklingsprojekt inom programmet El från solen.
-
Sista slutförandedatum för solcellsstödet och energilagerstödet flyttas fram på grund av covid-19Regeringen har beslutat att flytta fram sista slutförandedatum för solcellsstödet och energilagerstödet med sex månader. I samband med detta har regeringen också infört ett ansökningsstopp för solcellsstödet som träder i kraft efter 7 juli 2020.
-
Ny guide förenklar för företag, föreningar och organisationer som vill skaffa solcellerNu finns en solcellsguide som riktar sig till företag, föreningar och andra organisationer som vill skaffa solceller. I ett enkelt och överskådligt format hittar ni allt ni behöver veta om att skaffa, äga och avveckla en solcellsanläggning.
-
Behov av förändringar i solcellsstödet på grund av covid-19Slutdatum för solcellsstödet behöver skjutas upp och tydligare signaler behövs om stödets avslut. Det konstaterar Energimyndigheten som nu lämnat in en hemställan till regeringen om behov av förändringar i stödet.
-
Energiläget 2020 - en samlad bild på energiområdet i SverigeNu kan du läsa Energiläget 2020 – Energimyndighetens populära publikation och statistiksamling som ger en samlad bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige. Energiläget 2020 innehåller även ett avsnitt om energiläget i världen med statistik över bland annat global energitillförsel och energianvändning.
-
Nu finns mallar som hjälp vid inköp av solcellerDet ska vara enkelt att installera solceller och få en hög kvalitet på installationen. Energimyndigheten har därför tagit fram mallar som du kan använda dig av.
-
Rekordstor annullering av elcertifikatVid årets annullering av elcertifikat annullerades totalt 41,9 miljoner elcertifikat, varav 27,9 miljoner i Sverige. Trots att 2019 blev startskottet för en kraftfull utbyggnad av förnybar elproduktion minskade reserven på elcertifikat.
-
Annullering av 41,9 miljoner elcertifikatDen 1 april annullerades totalt 41 925 583 elcertifikat för 2019 års kvotplikt inom den gemensamma svensk-norska elcertifikatmarknaden.
-
Solcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAntalet nätanslutna solcellsanläggningar steg med nästan 19 000 under 2019 och uppgick därmed till totalt 44 000 nätanslutna anläggningar i hela Sverige. Ökningen syntes även i den installerade effekten som uppgick till 698 MW – en ökning på cirka 70 procent sedan förra året. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.
-
Prognos: Så mycket ökar elproduktionen från sol och vind till 2022Elproduktionen från vindkraft väntas fördubblas, från cirka 17 TWh 2018 till 38 TWh fram till 2022. Ökningen beror på en kraftig utbyggnad de kommande åren. Även produktion av solel växer snabbare än vad det tidigare har bedömts. Samtidigt minskar den totala energianvändningen och tillförseln i Sverige. Det visar Energimyndighetens kortsiktsprognos för perioden 2019–2022.
-
Lysande utsikter för klimatsmart solcellstillverkningSvenska Midsummer säljer tillverkningsutrustning för tunnfilmssolceller och integrerad solcellsteknik för tak. Konceptet bygger på en ny teknik med ett klimatsmart och flexibelt alternativ till kiselceller. Bolagets resa till dagens miljardvärdering var dock långt ifrån spikrak.
-
Ny guide förenklar vid solcellsinstallationerFör att underlätta för privatpersoner har Energimyndigheten tagit fram en ny guide för installation av solceller. I ett enkelt och överskådligt format hittar du allt du behöver veta om att skaffa, äga och avveckla solceller.
-
Nominera en kvinna eller en organisation som bidrar till en mer jämställd energisektorÄr du eller din organisation en internationell förebild för jämställdhet i energisektorn? Nu finns det möjlighet att nominera en kvinna eller en organisation som arbetar eller är verksam i energisektorn till C3E awards. Utmärkelserna delas ut för andra året i rad av det internationella samarbetet Clean Energy Education and Empowerment (C3E) tillsammans med organisationen Women in Clean Energy.
-
En solfångare var sjätte minut ger världsledande positionMed världen som arbetsfält har företaget Absolicon från Härnösand seglat in på ledarplats med sin uppfinning som koncentrerar solljuset och genererar ånga och värme upp till 160 grader.
-
Energimyndigheten sammanfattar året 2019Energimyndigheten har lämnat årsredovisningen för 2019 till regeringen. Där lyfter generaldirektör Robert Andrén energisystemets roll för att vi ska kunna möta klimatutmaningen.