
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Kunskap om klimatförändringarnas påverkan ska göra vattenkraften mer hållbarFör att elproduktionen från vattenkraften ska bli långsiktigt hållbar behöver den vidareutvecklas och bli mer flexibel. System- och miljörelaterad forskning är central, och därför får nu sex forskningsprojekt finansiering med sammanlagt cirka 21 miljoner kronor från Energimyndighetens program Hållbar Vattenkraft, HåVa.
-
Medverka i utformningen av en strategi för forskning och innovation i EUEnergimyndigheten, Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på strategi för det svenska deltagandet i forsknings- och innovationsprogrammet Horisont Europa. För att få inspel till strategin öppnas idag en enkät riktad till alla svenska forsknings- och innovationsintressenter.
-
Kortsiktsprognos: Minskad energianvändning 2020 till följd av covid-19Under 2020 väntas energianvändningen bli lägre än vanligt. Till stor del beror det på effekter av covid-19 som lett till att energianvändningen minskar inom främst transporter och industri. Däremot fortsätter elproduktionen från vind och sol öka stort fram till 2023. Det visar Energimyndighetens kortsiktsprognos för perioden 2019–2023.
-
Nytt europeiskt forsknings- och innovationsprogramEU planerar för Horisont Europa - nästa ramprogram för forskning och innovation, som ska lanseras 2021. Energimyndigheten, Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på strategi för det svenska deltagandet i programmet. En viktig del i strategiarbetet är att samla in synpunkter från svenska forsknings- och innovationsintressenter.
-
En översikt över energiläget i SverigeNu har Energimyndigheten publicerat Energiläget 2020 - en översikt. En publikation som på några få sidor ger en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
-
Energimyndigheten föreslår nya kontoavgifter för elcertifikat och ursprungsgarantierEnergimyndigheten vill införa kontoavgifter för både elcertifikat och ursprungsgarantier. För elcertifikatskonton rör det sig om en årsavgift på 200 kronor. Bakgrunden är en kraftig ökning av antalet nya anläggningar i systemen de senaste åren.
-
Elstatistik för april månad publiceradNu har statistik för april månad släppts för elproduktion, elanvändningen, export och import av el. Tyvärr råkade ett fel komma med i mars månads publicering och därför är den nu reviderad.
-
Uppstart för Sveriges största testanläggning för infångning av koldioxidIdag startar Sveriges största testanläggning för infångning av koldioxid på Preems raffinaderi i Lysekil. Inom pilotprojektet ska hela värdekedjan analyseras - från infångning till lagring av koldioxiden. Utfallet av projektet ska underlätta för fler företag att använda tekniken och sänka sina koldioxidutsläpp.
-
Stöd till nästa generationens batteri med mer lättillgängligt råmaterialEnergimyndigheten har beviljat Altris och LiFeSiZE 9 miljoner kronor i stöd för att demonstrera en nästa generations batteri. Det är ett natriumjonbatteri, som är lovande ur materialsynpunkt eftersom natrium är lättillgängligt och vanligt förekommande i naturen.
-
Ny guide förenklar för företag, föreningar och organisationer som vill skaffa solcellerNu finns en solcellsguide som riktar sig till företag, föreningar och andra organisationer som vill skaffa solceller. I ett enkelt och överskådligt format hittar ni allt ni behöver veta om att skaffa, äga och avveckla en solcellsanläggning.
-
Träffsäker marknadskontroll av produkter bidrar till stora besparingar på EU-nivåEn marknadskontroll inom EU av bland annat kyl- och frysprodukter har bidragit till minskad energianvändning och stora besparingar för EU:s medborgare. Dessutom har samarbetet länderna emellan lett till en effektivare marknadskontroll.
-
KORRIGERAD: Om elstatistiken mars månadNu finns preliminär statistik om elproduktion och elanvändningen i Sverige för mars månad tillgängligt.
-
Behov av förändringar i solcellsstödet på grund av covid-19Slutdatum för solcellsstödet behöver skjutas upp och tydligare signaler behövs om stödets avslut. Det konstaterar Energimyndigheten som nu lämnat in en hemställan till regeringen om behov av förändringar i stödet.
-
Energiläget 2020 - en samlad bild på energiområdet i SverigeNu kan du läsa Energiläget 2020 – Energimyndighetens populära publikation och statistiksamling som ger en samlad bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige. Energiläget 2020 innehåller även ett avsnitt om energiläget i världen med statistik över bland annat global energitillförsel och energianvändning.
-
Lagförslag om klimatdeklarationer av långväga resorFem myndigheter lämnar på uppdrag av regeringen ett gemensant förslag till hur en lag om obligatoriska klimatdeklarationer kan utformas. Detta för att det ska bli enklare för resenärer att välja resor med lägre klimatpåverkan. Alla transportörer som riktar sig till den svenska marknaden och som också utför resan föreslås omfattas av kravet på klimatdeklaration.