Ordlista för elcertifikat och ursprungsgarantier

Här finns förklaringar på ord och begrepp som används inom elcertifikatsystemet.

I

Icke-koncessionspliktiga nät

Vissa typer av starkströmsledningar är automatiskt undantagna från koncessionsplikten. Om mätaren finns i anslutning till anläggningen sker vanligtvis mätningen i icke koncessionspliktigt nät (IKN). Om mätaren istället sitter i anslutning till elnätet rapporteras/mäts elproduktionen i anslutning till koncessionspliktigt nät.

Fråga din rapportör om du är osäker på om produktionen rapporteras/mäts i anslutningspunkt till icke koncessionspliktigt nät.

Mer information om IKN finns hos Energimarknadsinspektionen.

Industriell mottrycksanläggning

Är en kraftvärmeanläggning inom industrin som används för att samtidigt producera processånga (värme) och el.

Investeringsstöd

Investeringsstöd innefattar någon form av installationsstöd för förnybar energi från ett nationellt stödsystem. Stöd till solceller hanterades av Länsstyrelsen från 2009 till och med juli 2020. För privatpersoner ersattes stödet från och med 2021 av Skattereduktion för Grön Teknik, som hanteras av Skatteverket.

 

K

Koncessionspliktigt nät

I normalfallet rapporteras/mäts elproduktionen till koncessionspliktigt nät om mätaren finns i anslutning till elnätet. Fråga din nätägare/rapportör om du är osäker på om produktionen rapporteras/mäts i anslutningspunkt till koncessionspliktigt nät.

Företag som vill bygga och använda el- och naturgasledningar måste ansöka om tillstånd, så kallad koncession, hos Energimarknadsinspektionen. Nätkoncessionerna delas in i koncession för område (lokalnät) och linjekoncession (berör främst stamnät och regionnät). Nätkoncession för område är i princip en ensamrätt att distribuera el till kunder inom området. Mer information om koncessioner finns hos Energimarknadsinspektionen.

Kraftvärme

Innebär att en värmeprocess, till exempel i en ångpanna, används för kombinerad produktion av el och värme.

Kvoter

Kvotpliktiga aktörer måste varje år köpa elcertifikat och annullera dessa motsvarande en viss andel av sin elförsäljning eller elanvändning, den så kallade kvotplikten. Kvoten anger hur mycket av den kvotpliktiga elanvändningen som de kvotpliktiga aktörerna varje år behöver inneha elcertifikat för. Kvoterna är fastställda i elcertifikatslagen för åren 2003–2035.

Kvotplikt

Innebär en skyldighet att inneha och annullera elcertifikat i förhållande till försäljning eller användning av el.

Kvotpliktiga är:

  1. elleverantörer,
  2. elanvändare som använder el som de själva producerat om mängden använd el uppgår till mer än 60 megawattimmar per beräkningsår och har producerats i en anläggning med en installerad effekt som är högre än 50 kilowatt,
  3. elanvändare i den utsträckning de har använt el som de har importerat eller köpt på den nordiska elbörsen, och
  4. elintensiva industrier som har registrerats av Energimyndigheten.

Kvotpliktsavgift

Måste betalas av den kvotpliktige som inte annullerar det antal elcertifikat som motsvarar dennes kvotplikt. Kvotpliktsavgiften beräknas per elcertifikat som inte annullerats på en kvotpliktiges certifikatkonto och uppgår till 150 procent av det volymavvägda medelpriset på elcertifikat under perioden från och med den 1 april beräkningsåret till och med den 31 mars påföljande år.