Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter

Programmet Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter är en satsning som ska påskynda utbyggnaden av laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas i Sverige.

Inom programmet fördelar Energimyndigheten stöd till aktörer som går samman för att bygga upp strategiskt placerade publika ladd- och tankstationer för el och vätgas.

Nya utlysningar under 2025 

Under 2025 planerar Energimyndigheten tre utlysningar för laddinfrastruktur för tunga fordon.

Utlysningarna har följande inriktningar: 

  • Laddning vid lastning och lossning
    I april öppnade Energimyndigheten en utlysning för laddning vid lastning och lossning liknande den som genomfördes under 2024.
    Utlysning: Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter 

  • Publik laddning för längs vita sträckor
    Under maj planerar Energimyndigheten att öppna en utlysning för publik laddinfrastruktur för tunga fordon längs ”vita sträckor” på stamvägnätet, några andra större vägar samt på Gotland. Laddstationen bör ligga minst 20 km från befintlig eller planerad laddstation för tunga fordon. Utlysningen kommer att ske i konkurrens med möjlighet att söka stöd för upp till 70 procent av stödberättigade kostnader. Anläggningen ska ha en total effekt på minst 700 kW.
    Karta för vita sträckor (pdf)
    Information om aktuella vägar (pdf)

  • Kapacitetshöjning av publik laddinfrastruktur
    Under maj planerar Energimyndigheten att öppna en utlysning i syfte att höja kapaciteteten på den publika laddinfrastruktur för tunga fordon längs det så kallade Ten-T-vägnätet samt i större städer. 
    Ten-T-vägnätet (europa.eu)
    Ten-T och sökbara städer (pdf)
    Utlysningen kommer innefatta såväl en möjlighet att uppgradera befintliga publika laddstationer som en möjlighet att bygga nya laddstationer vid viktiga nav för tunga lastbilar. Ett viktigt syfte med utlysningen är att uppfylla EU:s krav på laddinfrastruktur för tunga transporter till 2027. Utlysningen kommer att ske i konkurrens med möjlighet att söka stöd för upp till 55 procent av stödberättigade kostnader (70 procent på vissa vägsträckor i glesbefolkade delar). Anläggningen ska ha en total effekt på minst 1500 kW.

Planerad genomförandetid för projekten bör vara max 2-3 år från det att ni ansöker.

Ytterligare detaljer som exakta datum, villkor och utlyst belopp presenteras i samband med att utlysningarna öppnar.  

Ta del av piloternas erfarenheter

Du kan läsa om piloternas erfarenheter i två olika rapporter.

Rapport med fokus på försenade projekt: Samlade erfarenheter hösten 2024 (citrenergy.se)

Rapport med fokus på projekt som gått utifrån ursprunglig tidsplan: Samlade erfarenheter hösten 2023 (citrenergy.se) 

Guide för er som ska bygga laddstation

Vi har även tagit fram en guide för er som ska till att bygga en laddstation. Guiden är framtagen utifrån erfarenheterna från våra första beviljade projekt inom Regionala elektrifieringspiloterna.

Etablera publika laddstationer för tunga elfordon (powerpoint)

Lärande exempel

Karlskoga Energi och Miljö

Utifrån sina erfarenheter av att bygga laddstation för tunga elfordon berättar Karlskoga Energi & Miljö AB om vikten av att driva arbetet i projektform, att kommunicera kontinuerligt samt att tidigt omvärldsbevaka och planera inför driftsfasen.

Erfarenheter av att bygga laddstation - projektplanering och omvärldsbevakning

Nima Energy

Utifrån sina egna erfarenheter av att bygga laddstationer för tunga elfordon berättar Nima Energy om den metod de använt för att kontinuerligt arbeta med projektrisker och det med ett extra fokus på komplexiteten med förhållandevis många och olika intressenter.

Bygga laddstationer - hantering av projektrisker och intressenter

Hydri Solutions

Hydri Solutions har tillsammans med Göteborgs Hamn AB byggt en publik vätgastankstation för tunga fordon intill ett av Göteborgs hamnområden. Här berättar de om sina erfarenheter av att vara pionjär i utbyggnaden av infrastruktur för vätgastankning.

Välplacerad vätgastankstation