
Frågor och svar om reduktionsplikt
Här hittar du frågor och svar om reduktionsplikten.
Lämna gärna synpunkter och eventuella följdfrågor till hbk@energimyndigheten.se.
-
Hur stor är andelen fossilfri el?
För kalenderåret 2025 ska andelen 98,3 procent fossilfri el användas för att beräkna hur mycket fossilfri el som har levererats från publika laddningsstationer.
För 2026 ska andelen 98,5 procent användas.
Nya siffror läggs till här i samband med att Energimyndigheten publicerar en ny upplaga av rapporten Energiindikatorer.
-
Kan en aggregator köpa och sälja elkrediter?
Det är bara den som är operatör av en laddningsstation som kan sälja elkrediter och bara drivmedelsleverantörer som har reduktionsplikt som får köpa elkrediter. Det är alltså inte tillåtet att sälja elkrediter via en aggregator så som lagstiftningen är utformad.
Det är dock möjligt för en tredje part att agera ombud åt en eller flera operatörer av laddningsstationer. Ombudet kan då samordna avtal om överlåtelse av elkrediter mellan flera operatörer och drivmedelsleverantörer. Avtal om överlåtelse måste dock upprättas mellan operatörer och drivmedelsleverantörer.
-
Hur mycket utsläppsminskning ger elen?
Varje megajoule fossilfri el ger 94 gram koldioxidekvivalenter. Det motsvarar 338,4 gram koldioxidekvivalenter per kWh fossilfri el.
-
Vem har rätt till elkrediter?
Det är operatören, alltså den aktör som ansvarar för driften av laddningsstationen, som har rätt till elkrediter. Detta gäller även om någon annan står som ägare till laddningsstationen eller har elavtalet för den.
Syftet med denna regel är att minska antalet aktörer som behöver rapportera till Energimyndigheten och hantera överlåtelser av elkrediter.
För att undvika dubbel redovisning från publika laddningsstationer bör operatören i avtal med andra parter (till exempel stationens ägare) tydligt ange att det är operatören som har rätt till elkrediter och eventuell kompensation.
-
Vad ska ingå i revisorns granskning?
Yttrandet från revisor som operatörer av publika laddningsstationer ska bifoga sin årliga rapportering till Energimyndigheten ska innehålla:
- En beskrivning av vilka uppgifter som ligger till grund för granskningen
- En bekräftelse på att elen som redovisas endast kommer från publika laddningsstationer avsedda för vägtransporter
- En granskning av att det finns avtal eller rutiner som förhindrar dubbelrapportering av elkrediter mellan flera bolag
-
Går det att spara elkrediter?
Nej, det är inte tillåtet att spara elkrediter till nästa kalenderår. Elkrediter måste användas för att uppfylla reduktionsplikten för det kalenderår då de uppstår.
Däremot är det tillåtet att spara ett visst överskott av utsläppsreduktion från inblandning av förnybara drivmedel i bensin och diesel. Det innebär att drivmedelsleverantörer kan köpa fler elkrediter än de behöver, och även om själva elkrediterna inte får sparas, kan överskottet från biodrivmedelsinblandningen användas för att uppfylla reduktionsplikten kommande år.
-
Vad ska redovisas till Energimyndigheten?
Operatörer av laddningsstationer ska senast den 1 april varje år redovisa följande uppgifter till Energimyndigheten:
-
Den totala mängden el (kWh) som har levererats vid publika laddstationer.
-
Hela mängden ska redovisas, inte bara den fossilfria andelen.
-
Det är tillåtet att redovisa mängden samlat, även om operatören har flera laddstationer och laddpunkter.
-
-
Ett yttrande från en revisor som intygar att operatören inte har redovisat mer el än vad kunderna faktiskt har blivit debiterade för.
-
Hur mycket elkrediter (uttryckt i kilogram utsläppsminskning) som har överlåtits, samt till vilken mottagare.
-
Kopior på avtal för överlåtelser av elkrediter.
-