Transaktioner och handel
Transaktioner i unionsregistret styrs av ett regelverk. Även om det inte alltid syns i gränssnittet hanteras transaktioner olika beroende av transaktionstyp. Handel med utsläppsrätter kan ske på ett antal olika sätt.
Transaktionstyper
Transaktioner mellan konton
Transaktioner av utsläppsrätter kan göras mellan olika typer av konton i EU:s utsläppshandelssystem och även till andra utsläppshandelssystem.
Transaktionerna genomförs av behöriga ombud för den överförande kontoinnehavaren som anger mängden utsläppsrätter att överföra. Hur snabbt en transaktion genomförs beror på kontotyp och tidsfördröjningar.
Ett flertal överföringar kräver dubbelt godkännande av ett andra ombud. Alla transaktioner kräver också godkännande med hjälp av EU login-mobilappen.
Termen för transaktionen i registret är ”Ny överföring”.
Utfärdande och tilldelning
Enligt Förordning (2020:1180) om vissa utsläpp av växthusgaser ska Energimyndigheten tilldela utsläppsrätter till de verksamhetsutövare som har rätt till gratis tilldelning. Tilldelningen görs varje år senast den 30 juni det år som tilldelningen avser. Beslut om gratis tilldelning fattas av Naturvårdsverket. Energimyndigheten tilldelar sedan de beslutade utsläppsrätterna i unionsregistret.
Tilldelningen kan vid vissa fall dröja om Naturvårdsverket avser att fatta ett ändringsbeslut.
I utsläppshandelssystemets fjärde period (2021-2030) utfärdas alla utsläppsrätter på EU-gemensamma konton av Europeiska kommissionen i sin roll som den centrala administratören för unionsregistret. Gratis tilldelning sker efter ansökan till Naturvårdsverket.
Fjärde handelsperioden är uppdelad i två tilldelningsperioder och två ansökningsomgångar. Tilldelningsperioderna är 2021-2025 och 2026-2030 och verksamhetsutövare som är berättigade till gratis tilldelning kan ansöka om detta innan respektive tilldelningsperiod börjar. Mängderna specificeras i nationella fördelningstabeller och baseras på riktmärken.
Överlämna utsläppsrätter
Senast 30 september varje år måste verksamhetsutövare som ingår i EU:s utsläppshandelssystem överlämna det antal utsläppsrätter som motsvarar de verifierade utsläppen för föregående år.
Enligt Europaparlamentets och Rådets Direktiv (EU) 2018/410 (ändringsdirektivet) ska utsläppsrätter som utfärdas från och med den 1 januari 2013 vara giltiga på obestämd tid. Utsläppsrätter utfärdade från den 1 januari 2021 är giltiga för utsläpp från och med den fjärde handelsperiodens första år (2021), enligt Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/112.
Enheter utfärdade före 2021 är märkta som ETS fas 3 i unionsregistret och enheter som är utfärdade från och med 2021 är märkta som ETS fas 4.
Detta innebär att utsläppsrätter som har utfärdats från och med 2021 inte kan användas för överlämnandet för 2020-års utsläpp. Utsläppsrätter utfärdade innan 2021 (ETS fas 3) kan användas för överlämnande under fjärde handelsperioden, alltså från och med utsläppen år 2021.
Vid överlämnandet kan verksamhetsutövaren använda sig av allmänna utsläppsrätter, utsläppsrätter från luftfartygsoperatörer eller schweiziska utsläppsrätter.
Om en tillräcklig mängd utsläppsrätter inte överlämnas senast 30 september utgår en sanktionsavgift om 100 EUR per ton utsläpp som inte täckts av överlämnandet. Sanktionsavgiften tar inte bort skyldigheten att överlämna samma mängd vid ett senare tillfälle.
Termen för transaktionen i registret är ”Överlämna utsläppsrätter”
Ta bort utsläppsrätter (annullering)
Aktörer inom EU:s utsläppshandelssystem kan som en klimatåtgärd välja att ta bort utsläppsrätter från marknaden genom att annullera utsläppsrätter. Dessa enheter flyttas av bokföringsskäl till ett särskilt borttagningskonto och kan inte föras åter in på marknaden.
Genom att annullera utsläppsrätter minskar det totala antalet tillgängliga utsläppsrätter inom systemet vilket gör det dyrare för aktörer att köpa in ytterligare utsläppsrätter för att täcka sina utsläpp.
Termen för transaktionen i registret är ”Ta bort utsläppsrätter”.
Transaktioner med internationella reduktionsenheter
Internationella reduktionsenheter (CER/ERU) kan inte överföras mellan olika EU ETS-konton.
Efter den 30 april 2021 är det inte möjligt med inkommande transaktioner till ett EU ETS-konto. Efter detta datum går det endast att annullera/ta bort enheterna eller föra dessa till ett konto utanför EU ETS. Internationella krediter kan hållas på EU-konton fram till den 1 juli 2023.
Internationella reduktionsenheter kan överföras från ett EU ETS-konto till ett persondepåkonto under Kyotoprotokollet. Enheter är tillåtna att hållas på ett konto under Kyotoprotokollet.
Inväxling av internationella reduktionsenheter
Fram till den 30 april 2021 var det möjligt för vissa verksamhetsutövare att växla in internationella reduktionsenheter mot allmänna utsläppsrätter.
Inväxlingen kunde göras genom att verksamhetsutövaren växlade in internationella reduktionsenheter, även kallat internationella krediter (CER/ERU), mot utsläppsrätter eller utsläppsrätter för luftfarten.
Mer information om enhetstyper
Hur många reduktionsenheter som fick växlas in mot utsläppsrätter beslutades av Naturvårdsverket med stöd i den så kallade RICE-förordningen.
Inväxlingen genomfördes med en transaktion i unionsregistret där reduktionsenheterna omvandlades till motsvarande mängd utsläppsrätter (EUA) eller utsläppsrätter för luftfarten (EUAA).
Möjligheten att inväxla reduktionsenheter med ursprung i den första åtagandeperioden under Kyotoprotokollet försvann den 1 april 2015.
Möjligheten att inväxla reduktionsenheter med ursprung i den andra åtagandeperioden under Kyotoprotokollet försvann den 30 april 2021.
Eventuell oanvänd kvarvarande inväxlingsmängd har efter den 30 april 2021 försvunnit från kontot.
Olika sätt att handla med utsläppsrätter
Auktionering
Auktionering är ett effektivt sätt att distribuera utsläppsrätter till marknaden. Totalt uppskattade Kommissionen att 57% av den totala mängden allmänna utsläppsrätter (EAU) auktionerades ut i fas 3. Under fas 4 (2021-2030) förblir andelen utsläppsrätter som ska auktioneras ut den samma. Både EUA och EUAAs auktioneras ut.
För närvarande är European Energy Exchange (EEX) den gemensamma auktionsplattformen. Mer information om auktionsprocessen, inklusive auktionskalendern och avgifter, finns på EEX-webbplats.
Auktioneringen regleras av den s.k. Auktioneringsförordningen. Enligt Auktioneringsförordningen får följande ansöka om tillstånd att lägga bud direkt i auktioner:
a) En verksamhetsutövare eller en luftfartygsoperatör som har ett verksamhetsutövardepåkonto eller en luftfartygsoperatör som har ett depåkonto, och lägger bud för egen räkning, inbegripet moderföretag, dotterföretag eller anknutna företag som ingår i samma grupp av företag som verksamhetsutövaren eller luftfartygsoperatören.
b) Värdepappersföretag godkända enligt direktiv 2014/65/EU som lägger bud för egen eller för sina kunders räkning.
c) Kreditinstitut godkända enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (1) som lägger bud för egen eller för sina kunders räkning.
d) Företagsgrupper av personer som förtecknas i led a som lägger bud för egen räkning och fungerar som en agent för sina medlemmar.
e) Offentliga organ eller statligt ägda enheter i medlemsstaterna som kontrollerar någon av de personer som anges i led a.
Mer information om auktionering finns på EU-kommissionens webbplats.
Over-the-counter (OTC)
Handel med utsläppsrätter kan ske direkt mellan två parter, även kallat OTC-handel (handel över disk). Exempelvis kan en köpare som har underskott av utsläppsrätter köpa utsläppsrätter av ett företag som har överskott av utsläppsrätter. Handel kan även ske via mäklare (t.ex. banker). I princip kan alla som har ett konto i unionsregistret bedriva OTC-handel.
Kommissionens offentliga webbplats ger tillgång till allmän information om deltagare inom EU ETS som kan tänkas bedriva handel.