Stöd för bio-CCS genom omvänd auktion
Sverige har som mål att nå netto-nollutsläpp 2045 och därefter negativa utsläpp av växthusgaser. Bio-CCS är en av flera tekniker som kan användas för att uppnå målet.
Sverige har goda förutsättningar för bio-CCS och det finns flera industrier som satsar på området. Ambitionsnivån för stödsystemet utgår ifrån det mål som den så kallade klimatpolitiska vägvalsutredningen föreslagit, att infånga och lagra två miljoner ton koldioxid per år till 2030.
Potentialen för bio-CCS i Sverige är minst 10 miljoner ton biogen koldioxid per år, sett ur ett 2045-perspektiv.
Det krävs stora investeringar för att förverkliga en fullskalig bio-CCS-anläggning. Därför har Energimyndigheten tagit fram ett nytt statligt stöd för företag som vill satsa på tekniken.
Stöd genom omvänd auktion
Energimyndighetens stöd genom omvänd auktion kan beviljas den eller de aktörer som kan erbjuda avskiljning, transport och geologisk lagring av biogen koldioxid till lägst ersättning per ton, samt som uppfyller övriga villkor.
Energimyndigheten har ett uppdrag att genomföra en eller flera omvända auktioner och kan fördela 36 miljarder kronor mellan 2026 och 2046. Stödet går till både investering och drift.
Stockholm Exergi får stöd för att lagra 11 miljoner ton koldioxid
Energimyndigheten har nu tagit beslut om den första omvända auktionen inom det nya stödet för lagring av biogen koldioxid, bio-CCS. Stockholm Exergi vann auktionen som avser hela värdekedjan för avskiljning, transport och geologisk lagring.
Stockholm Exergi ska börja lagra biogen koldioxid om senast tre år. Stödsumman på drygt 20 miljarder kronor kommer att betalas ut löpande under max 15 år, från påbörjad geologisk lagring. Stödet kan användas för både investering och drift.
Hearing - Erfarenheter från första omvända auktionen inom bio-CCS
Den 25 april anordnade Energimyndigheten en digital hearing för att dela erfarenheter från den första omvända auktionen inom bio-CCS och få inspel inför kommande utlysning, i enlighet med EU-kommissionens krav på uppföljning av stödet.
Under hearingen presenterades resultaten från den intervjustudie som genomförts under våren, där aktörer intervjuats kring erfarenheter av den första omvända auktionen för bio-CCS. Uppföljningen av erfarenheter har gjorts inom ramen för ett forskningsprojekt finansierat av Industriklivet och en masteruppsats. Två övergripande lärdomar från studien var att de flesta är positiva till stödsystemet i form av omvänd auktion, men att tre år till första lagringen efter myndighetens beslut är en för kort tidsram.
Inför kommande utlysning
Just nu pågår arbetet med att följa upp den första utlysningen och omhänderta inkomna inspel. Stödet är godkänt av EU-kommissionen, vilket innebär att grundläggande villkor fortsatt gäller. Preliminärt öppnas nästa utlysning genom omvänd auktion till hösten, men tidsplanen kan komma att justeras. När datum har fastställts kommer det att publiceras på Energimyndighetens webbplats.
Baserat på inspelen om treårsgränsen avser Energimyndigheten att inkomma med en hemställan till Regeringskansliet om att genomföra en förordningsändring för att förlänga tidsgränsen. Myndigheten har även lämnat inspel till budgetpropositionen för att flytta medel så att samtliga aviserade 36 miljarder kan användas.
EU-kommissionens beslut att godkänna det svenska statstödsystemet till bio-CCS har överklagats. Än har inga detaljer kommunicerats, och det svenska statsstödet är fortsatt godkänt av EU-kommissionens. Vi bevakar utvecklingen av överklagan, men det påverkar i nuläget inte planeringen av kommande utlysning.