Inred med ljus

Belysningen inomhus har många olika funktioner vilket ställer olika krav på ljuset. Med rätt ljus skapar du rum och atmosfär i ditt hem.

Ta tillvara på dagsljuset som når rummen via fönstren. Dagsljuset varierar över dagen och är beroende av vädret och årstiden. Solljuset är till skillnad från vad många kanske väntar sig kallt, det har en färgtemperatur runt 5 000 kelvin. Dagsljuset har dessutom en mycket bra färgåtergivning. Släpper du in dagsljuset i ditt hem minskar behovet av lampljus och därmed energianvändningen.

Ljus eller mörk inredning påverkar behovet av lampor

I ett rum med ljusa väggar, tak och golv behöver du färre lampor än i ett rum med mörkare inredning eftersom ljusa ytor reflekterar ljus, medan mörka ytor absorberar ljus. Det är något du behöver ta hänsyn till när du ska belysa ett rum.

När du inreder med belysning bör du tänka på:

  • Var ska lampan användas?
  • Hur mycket ljus ska lampan ge? Hur många lumen (lm) ska lampan ge? Ju högre siffra desto mer ljus.
  • Ska lampan ha ett kallt eller varmt ljus? Det vill säga vilken färgtemperatur, ljusfärg ska lampan ha. Visas som kelvin (K), ju högre siffra desto kallare, mer blåaktigt ljus.
  • Vill du kunna dimra lampan?
  • Ta hjälp av informationen som finns på lampförpackningen.

Det bästa ljuset är det du inte lägger märke till

Det bästa ljuset är det ljus du inte lägger märke till. Det betyder att du har tillräckligt med ljus för att se bra, men inte så mycket att du blir bländad. En bra lampa ska inte flimra. Vi människor är olika känsliga för flimmer och det är inte allt flimmer som är synligt för blotta ögat.

Behovet av ljus ändras med åldern

Behovet av ljus ändras med åldern. Ju äldre man är desto mer ljus behöver man, samtidigt blir ögonen med stigande ålder allt känsligare för bländning.