Armaturer

Armaturen är viktig för att få en bra belysning. Den hjälper till att rikta ljuset eller att göra det diffust och mjukt. Det finns armaturer i olika design och för olika användningsområden.

Oberoende av vilka armaturer du har i ditt hem så finns det energieffektiva lampor som passar. Det som avgör vilka lampor du kan använda i armaturen är främst vilken lampfattning den har, det avgör om lampan ska ha skruvsockel eller stiftsockel till exempel.

Design och känsla

En armatur hjälper till att sprida ljuset från lampan, men det handlar också om design, mode och smak när du väljer en armatur. Alla vill ju ha snygga armaturer och en del armaturer bär på en historia. Armaturen är ofta en inredningsdetalj som ska harmoniera med resten av inredningen och möbleringen i ditt hem. LED-lampor går bland annat att göra väldigt små, vilket ger helt nya möjligheter att designa nya armaturer.

Tips för armaturer:

  • Ljuset ska inte blända och lampan ska normalt inte synas när du tittar på armaturen.
  • En riktbar armatur ska gå att ställa in utan att du bränner fingrarna.
  • Det ska vara lätt att byta lampa i armaturen.
  • Armaturen ska vara märkt med information om tillåten effekt (max antal watt) på lamporna som används i armaturen. Använd aldrig lampor med högre effekt än vad armaturen tillåter. Effekttalet är kopplat till att de gamla glödlamporna blev väldigt varma.
  • Belysning för barn ska vara fastmonterad och utformad så att barnen inte kan skada sina fingrar av el eller värme.
  • Det är mycket farligt att använda armaturer som bara sitter fast med klämmor i närheten av sängen eller andra ställen där det finns material som kan fatta eld eftersom dessa armaturer lätt kan ramla ner.

Olika lamptyper som du kan välja till din armatur