Reklamera lampor

Alla lampförpackningar ska vara märkta med information om lampans egenskaper och hur lång livslängd den har. Spara kvitton och klaga hos butiken om du inte är nöjd med lamporna.

När du ska köpa en ny lampa så ta hjälp av informationen på lampförpackningen och be om att få se lampan tänd i butiken, då kan du skapa dig en egen uppfattning och jämföra olika lampor. Allra bäst är det om du kan se lampan när den sitter i en armatur eftersom det är så du kommer att använda lampan.

Tillverkarens garanti

En del tillverkare lämnar garanti på sina lampor och en garanti måste ge ett bättre skydd för konsumenten än vad lagen kräver. Att lämna garanti är frivilligt. Garantin kan dock innehålla vissa undantag, exempelvis om lampan används i kall eller fuktig miljö.

När det gäller garantier behöver köparen inte bevisa något. Har lampan använts i enlighet med garantivillkoren men ändå går sönder ska kunden få en ny lampa eller pengarna tillbaka.

Konsumentköplagen på Hallå konsument

 

Anmäl farliga lampor till Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverket gör marknadskontroll som omfattar elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet som ofta förkortas EMC.

Anmäl en lampa till Elsäkerhetsverket