Vitvaror

Hushållselen är den el som går till bland annat, kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Här har vi samlat information om elanvändningen för olika vitvaror.

Kylar och frysar

Kylar och frysar står på dygnet runt, året runt och är därmed en av de produkter i hemmet som drar mest energi.

Kylar och frysar har fått lägre energianvändning

En kombinerad kyl och frys drar ungefär 200 kilowattimmar per år, att jämföra med för tio år sedan då en liknande kyl och frys drog dubbelt så mycket och för 15 år sedan drog den tre gånger mer än idag. Kylar och frysar har fått effektivare kompressorer och tjockare isolering.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen på skalan A-G. När du jämför olika kylar och frysar, titta även på energianvändningen per år. Detta visas på energimärkningen som kilowattimmar per annum, där annum betyder år.

Tips för din kyl och frys

 • Kontrollera temperaturen i kyl och frys, i kylen rekommenderas +4 grader och i frysen -18 grader.
 • Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet.
 • Frosta av frysen om den inte har automatisk avfrostning.
 • Försök undvika att placera kylen och frysen nära den heta hällen eller ugnen för då riskerar elanvändningen att öka.

Diskmaskiner

Det är energismartare att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand. Det beror främst på att det går åt mycket mindre varmt vatten. Det går åt tre till fyra gånger mer energi vid handdisk jämfört med maskindisk. Det gäller även om du diskar och sköljer i diskho eller balja.

Diskmaskiner diskar rent

Det finns krav på att alla nya diskmaskiner måste diska rent. Välj det energimärkta Eco-programmet när du diskar. Då får du både en låg energianvändning och ren disk.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen på skalan A-G och elanvändningen för 100 diskomgångar. Om du diskar oftare ökar energianvändningen jämfört med vad som visas på märkningen.

Tips för din diskmaskin

 • Skrapa av matresterna innan du sätter in disken i maskinen. Undvik att skölja disken under rinnande varmt vatten för då ökar energianvändningen.
 • Kolla inredningen. Ta med några av de glas och tallrikar du använder mest och kontrollera att de passar i korgarna på diskmaskinen innan du handlar. På så sätt blir det enklare att fylla diskmaskinen.
 • Buller är viktigt eftersom diskmaskinen är i köket, de flesta diskmaskiner är tysta, men tänk på att installationen kan påverka hur du upplever ljudet. Buller visas på energimärkningen.

Tvättmaskiner

Tvättmaskiner använder allt mindre energi. Hur ofta du tvättar påverkar också energianvändningen. Kostnaden för vatten och tvättmedel tillkommer.

Du kan själv påverka energianvändningen och därmed kostnaden beroende på hur ofta du tvättar. Att tvätta i 40-grader istället för 60-grader, när det är möjligt, kan nästan halvera energianvändningen.

Nya tvättmaskiner tvättar rent

Det finns krav på att alla nya tvättmaskiner ska tvätta rent. Välj det energimärkta tvättprogrammet Eco 40-60-grader.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen, på skalan A-G. Energianvändningen för 100 tvättar visas också på märkningen. Tvättar du mer än 100 gånger per år ökar energianvändningen jämfört med vad som visas på energimärkningen. 

Tips för din tvättmaskin

 • Hur ofta du tvättar påverkar energianvändningen.
 • Bra centrifugering minskar energianvändningen vid torkningen.
 • Tvätta vid 40-grader istället för 60-grader när det är möjligt. Då kan du nästan halvera energianvändningen.

Torktumlare

Det går åt betydligt mer energi att torka tvätten i torktumlare än det gör att tvätta den. Att torktumla tvätten drar två till tre gånger mer energi än att tvätta den.

Energiklass på skalan A+++ till D

Energieffektivitetsklassen visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är effektivast. Det är idag bara torktumlare med värmepumpsteknik som klarar klasserna A++ eller bättre. De ser ut som andra torktumlare på utsidan, men under skalet finns en värmepump som återvinner värmen och på så sätt blir torktumlaren effektivare.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen, där energiklass A+++ är effektivast. Energianvändningen per år utgår ifrån att du torkar 160 gånger per år. Torkar du inte så ofta kan du räkna med en lägre energianvändning och torkar du oftare ökar energianvändningen. Det finns krav på att alla nya torktumlare ska torka bra.

Tips för din torktumlare

 • Bra centrifugering på tvättmaskinen sparar både tid och energi vid torkningen.
 • Luddfiltret ska vara lätt att göra rent och det ska vara lätt att tömma vattenbehållaren med kondensvatten, om du inte väljer att koppla torktumlaren direkt till avloppet.
 • Gör rent kondensorn regelbundet, på så sätt förblir torktumlaren energieffektiv. Det finns torktumlare som har självrengöring av kondensorn.
 • Har du torktumlat tvätten blir den ofta mjuk och slät, så du sparar energi och tid på strykningen.
 • Om du har möjlighet och när vädret tillåter kan du torka tvätten utomhus för att spara energi.