Utomhusbelysning

En välplanerad och energieffektiv belysning i trädgården, vid entrén och garageuppfarten är både välkomnande och skapar trygghet. Tänk på att även ta hänsyn till grannar, djur och växter.

Utomhusbelysningen kring ditt hus och i din trädgård ska hjälpa dig att se vägen upp till huset, trappsteg och föremål som kan ligga i din väg. Ljuset ska visa vägen till brevlådan och soptunnan.

Bra belysning ökar säkerheten utan att störa grannarna

Lampor vid sidan av ytterdörren hjälper dig att se vem som ringer på dörren när det är mörkt och att hitta nyckelhålet när du ska låsa upp och gå in. Det är också viktigt var belysningen är placerad, lågt placerad belysning vid trädgårdsgångar och trappor gör det lättare att se var du går. Tänk på att din utomhusbelysning inte ska störa grannarna.

Utomhusbelysning kan påverka djur- och växtliv

Utomhusbelysningen kan påverka ekosystemet negativt, såväl djur som växter kan vara ljuskänsliga. Försök att undvika att lysa upp stora ytor som tidigare varit helt mörka. Använd gärna styrning, tidsstyrning eller rörelsedetektorer så att belysningen inte lyser hela tiden. Välj ljuskällor som ger så mycket ljus som du behöver, men inte mer.

Utomhusbelysning kan påverka djur och växter hos Sveriges Lantbruksuniversitet