Ekodesignförordningen
Den 18 juli 2024 trädde förordning (EU) 2024/1781 om en ram för att fastställa ekodesignkrav för hållbara produkter ikraft. Förordningen förkortas ofta ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation) och utgör en revidering och utvidgning av ekodesigndirektivet, under vilket alla gällande ekodesignkrav har tagits fram.
Alla produktförordningar under ekodesigndirektivet kommer att fortsätta gälla och pågående lagstiftningsarbete under ekodesigndirektivet kommer att fortsätta under direktivet, fram till 31 december 2026.
Från ekodesigndirektiv till förordning om ekodesign
Förordningen om upprättandet av en ram för att fastställa ekodesignkrav breddar direktivets omfattning från att gälla energirelaterade produkter till att omfatta nästan alla produkter. Den lägger också större fokus på krav relaterade till cirkularitet och på produktens alla livscykelfaser.
De produkter som inte omfattas av förordningen är bland annat livsmedel, foder, läkemedel, djur, växter.
Ekodesignförordningen är, precis som direktivet, en ramlagstiftning och produktspecifika krav regleras i delegerade akter (förordningar) som tas fram av EU-kommissionen produktgrupp för produktgrupp, successivt över tid. EU-kommissionen arbetar oftast med flera produktgrupper parallellt. Det innebär att alla produkter inte kommer att få ekodesignkrav på en gång utan en prioritering görs utifrån kriterier i förordningen.
En arbetsplan för vilka produktgrupper som ska studeras för möjliga krav under kommande period antas av EU-kommissionen. En preliminär lista över prioriterade produkter för nästa arbetsplan finns i förordningen och omfattar bland annat järn och stål, aluminium, textiler och energirelaterade produkter.
Förstudier har startat om bland annat järn och stål, textiler och ett flertal energirelaterade produkter så som laddare för elfordon, kyl-och frysprodukter, tvätt- och diskutrustning och bildskärmar. Intressenter uppmuntras att följa arbetet och delta aktivt när EU-kommissionen ger tillfälle för inspel.
Nyheter under förordningen
Utöver den utökade omfattningen av produkter finns det några nyheter jämfört med ekodesigndirektivet.
Digitala produktpass
Det kommer att införas krav på att produkter ska ha ett digitalt produktpass. Produktpasset ska vara tillgängligt för köpare, marknadskontrollsmyndigheter samt aktörer som hanterar produkten vid slutet av livscykeln, så som återvinnare och återtillverkare. Vilken information som ska finnas på produktpasset kommer att fastställas i den produktspecifika förordningen.
ESPR-märkning
Under förordningens ram finns möjlighet att ta fram en märkning för produkter för att bland annat visa prestanda i klasser, på liknande sätt som energimärkningen. Energirelaterade produkter kommer i första hand att ha den välkända energimärkningen även fortsättningsvis.
Osålda konsumentprodukter
Förordningen reglerar även rapportering av, samt i vissa fall förbud mot förstörelse av osålda konsumentprodukter. Syftet är att minska onödig användning av resurser samt förbättra cirkularitet på marknaden för konsumentprodukter.
Vad händer med ekodesigndirektivet?
Alla produktförordningar som är framtagna under ekodesigndirektivet fortsätter att gälla.
Ett flertal pågående arbeten med produktförordningar under ekodesigndirektivet kommer att fortsätta inom ramen för ekodesigndirektivet även efter att ekodesignförordningen träder i kraft.
De produktgrupper där arbetet med att ta fram nya eller reviderade krav fortsätter under ekodesigndirektivet är följande:
- solcellsmoduler
- pannor och värmepumpar
- varmvattenberedare och ackumulatortankar
- rumsvärmare för fastbränsle
- luftkonditioneringsapparater, inbegripet luftluftvärmepumpar och komfortfläktar
- fastbränslepannor
- luftvärmare, kylprodukter och processkylaggregat
- ventilationsenheter
- dammsugare
- ugnar, hällar och köksfläktar
- vattenpumpar
- fläktar
- cirkulationspumpar
- externa nätaggregat
- datorer
- servrar och datalagringsprodukter
- transformatorer
- kyl och frys för professionellt bruk
- bildbehandlingsutrustning.
Information om pågående arbete med respektive produktgrupp finns på webbsidan Produktgrupper A-Ö
Ekodesigndirektivet ersätts av ekodesignförordningen när den träder i kraft och alla referenser till ekodesigndirektivet i annan lagstiftning ska anses referera till ekodesignförordningen.