Energimärkning av däck

Från den 1 maj 2021 gäller nya regler för energimärkning av däck. Skalan för energieffektivitet och väggrepp är A-E. Med den nya märkningen blir det lättare att välja vinterdäck.

När du ska köpa nya däck ta hjälp av energimärkningen och välj energismarta däck med bra väggrepp. Det minskar driftkostnaderna och miljöpåverkan samtidigt som trafiksäkerheten ökar.

Två olika märkningar parallellt under en tid

Under en tid kommer det finnas däck till salu som har den nya energimärkningen på skalan A-E och andra däck som har kvar energimärkningen med skalan A-G.

QR-kod länkar till mer information

Enklaste sättet att se skillnad på nya och tidigare energimärkningen är att titta efter QR-koden som finns på den nya märkningen. Genom att scanna QR-koden med en smart mobiltelefon kan du få ta del av mer information.

Butiker, e-handel och reklam

Som konsument har du rätt att få information om energimärkningen innan du handlar, det gäller i butiker, i e-handel och i reklam.

Den nya energimärkningen på däck

 • Energiklasser på skalan A–E, och pilar från grönt till rött, där A är effektivast.
 • Grepp på våt väg på skalan A–E, och pilar från mörkblått till ljusblått, där A har bäst våtgrepp.
 • Kraven för däck i klasserna A–C är de samma på nya och tidigare energimärkningen. 
 • QR-kod som länkar till mer information i produktinformationsbladet.
 • Vinterdäck: Har energimärkningsetiketten snögreppsmärkningen är däcket ett godkänt vinterdäck enligt lag. Har energimärkningen dessutom isgreppsmärkningen är däcket anpassat för isiga vägar i Norden, men det är inget lagkrav.
 • Buller utanför bilen, visas både i antal decibel och med en bokstav på skalan A–C, där A betyder lägst buller.

Energieffektivitet på skala A-E

Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till E, med pilar från grönt till rött. Däck märkta med energiklass A är effektivast, vilket betyder att de har ett lågt rullmotstånd.

Så läser du energimärkningen

Väggrepp i vått väglag på skala A-E

Väggrepp i vått väglag visas på skalan A-E där A betyder bättre väggrepp än B.

Vinterdäck visas med symboler

Har energimärkningsetiketten snögreppsmärkningen är däcket ett godkänt vinterdäck enligt lag. Har energimärkningen dessutom isgreppsmärkningen är däcket anpassat för isiga vägar i Norden, men det är inget lagkrav. Transportstyrelsens författningssamling TSFS 2009:19.

Ikon snögrepp                        Ikon isgrepp

Snögreppsmärkning        Isgreppsmärkning

Buller mot vägbanan på skalan A-C och i decibel

Buller visas både som antal decibel och med en bokstav på skalan A–C, där A betyder lägre ljud än C. Märkningen visar hur mycket däcket bullrar i omgivningen när däcket rullar mot vägbanan. Genom att välja ett däck med lågt buller bidrar du till att minska störande buller från vägtrafiken. Det är dock inte så enkelt att ett däck med lägre ljudnivå utanför bilen också bidrar till lägre ljudnivån inuti bilen.

En ökning med 3 decibel (dB)är en fördubbling i avgiven ljudeffekt, men är knappt hörbart för det mänskliga örat. En ökning med 10 decibel (dB) upplevs som dubbelt så högt.

Däck som inte har energimärkning

Det finns däck som inte omfattas av reglerna om energimärkning, som till exempel:

 • Dubbdäck
 • Regummerade däck
 • Reservdäck (nödhjul)
 • Begagnade däck
 • Däck avsedda för hastigheter under 80 km/h
 • Däck för terrängkörning i yrkesmässigt bruk
 • Tävlingsdäck

Obligatorisk och gemensam märkning för
EU-länderna

Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Marknadskontrollmyndighet i Sverige är Energimyndigheten.

Bilsvar.se

Bilsvar.se är en oberoende tjänst där du kan jämföra olika bilmodeller avseende ekonomi, miljö, säkerhet och teknik. Där kan du även ta reda på vilket Klimatindex bilen har och hur den står sig jämfört med andra bilar.