Uthållig kommun: Spjutspetsexempel med internationell lyskraft

Startskottet för den tredje etappen av programmet Uthållig kommun har gått. Trettioåtta kommuner är utvalda att sprida spjutspetsexempel inom fysisk planering och näringspolitik. Torsdag 29 september samlas de deltagande kommunerna i en gemensam uppstartskonferens.

Energimyndigheten får genom de Uthålliga kommunerna en testarena för ett genomgripande och samhällsförändrande energiarbete som kan leda till ett flertal vägvisare på den utmanande vägen.

– De 38 kommunerna är en speciellt utvald skara som vi tror mycket på. Vi förväntar oss att kommunerna ska leverera minst 38 nya spjutspetsexempel internationell lyskraft, säger Andres Muld generaldirektör på Energimyndigheten.

Unikt för Uthållig kommun är att samverkan mellan kommunerna ligger i fokus för arbetet med att få fram spjutspetsexempel. I arbetet med Uthållig kommun samlas en intressant mix av politiker, planerare, näringslivsutvecklare och miljöstrateger för att gemensamt ta fram spjutspetsexempel.

– Siktet är inställt på att få fram kommuner som prioriterar energismarta lösningar i alla planeringsprocesser och ett näringslivsarbete som skapar fler jobb och företag runtom i Sverige, säger Maria Steinbach Lindgren, enhetschef Energimyndigheten.

Med erfarenhet av tidigare etapper önskar kommuner bättre samverkan mellan myndigheter. På konferensen deltar även andra myndigheter som Trafikverket, Naturvårdsverket och Boverket. Genom myndighetssamarbete kan kommunerna nå längre än om varje myndighet stöttar kommunerna var för sig.

Om temaområdena inom Uthållig kommun

Arbetet med spjutspetsexempel sker inom två temaområden, "Energismart fysisk planering" och "Näringspolitik med energin som tillväxtmotor". "Energismart fysisk planering" handlar om att minimera energiåtgången genom en smart bebyggelsestruktur. Att jobba med näringspolitik kopplat till energi handlar dels om att stötta redan existerande företag dels att hjälpa nya energirelaterade företag.

Deltagande kommuner är:

Alvesta, Borås, Eskilstuna, Falköping, Hagfors, Heby, Helsingborg, Huddinge, Håbo, Härnösand, Jönköping, Karlskrona, Knivsta, Kungsbacka, Linköping, Lund, Malmö, Mora, Norrköping, Nybro, Nyköping, Piteå, Sala, Strängnäs, Sundsvall, Säffle, Trelleborg, Tranås, Ulricehamn, Umeå, Upplands-Väsby, Uppsala, Vänersborg, Vännäs, Västervik, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik

Konferensen äger rum på Clarion Sign i Stockholm. Kl 10.15 inledningstalar generaldirektör Andres Muld. Maria Steinbach Lindgren, enhetschef på Uthållig kommun, tar sedan vid och talar om vad den tredje etappen innehåller. Läs hela dagens program här. För mer information om Uthållig kommun besök www.energimyndigheten.se/uthalligkommun.

Kontakt: Olov Åslund 016-544 21 81 Maria Steinbach Lindgren 016-544 22 24