15 projekt får stöd till förstudier för snabbare omställning i städer

Medborgarengagemang, klimatinvesteringar och regional samverkan har stor effekt för att minska utsläppen, men det behöver gå fortare. Nu får 15 projekt över hela Sverige finansiering för att utforska hur det kan ske inom en kortare tidsram.

Stadsmiljö.jpg

Bild: Folio

I utlysningen Förstudier för snabbare klimatomställning i städer har 15 projekt nu beviljats stöd. Utlysningen är en del av det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som leds och delfinansieras av Energimyndigheten.

– Projekten från den här utlysningen ska bidra till att undersöka vilka satsningar som kan ge ökad kraft i klimat- och hållbarhetsarbete i städer med hög ambition i sitt klimatomställningsarbete och skapa bättre förmåga för många fler städer att snabba på omställningen, säger Frida Villemoes, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

– Alla vet att vi måste hitta ännu snabbare vägar fram i klimatomställningen. Förstudierna kommer ge oss nya insikter som hjälper städerna att öka takten och höja livskvaliteten för invånarna samtidigt som utsläppen minskar, säger Olga Kordas, programchef för Viable Cities.

Projekten har beviljats stöd för förstudier i 16 svenska städer och spänner över tre tematiska områden:

  • Medborgarengagemang/-deltagande: nya metoder för medborgarengagemang/-deltagande som kan bidra till att snabba på klimatomställningen.
  • Klimatinvesteringar: nya sätt att arbeta med klimatinvesteringar kopplat till snabbare omställning.
  • Regional mobilisering: nya sätt att mobilisera bredare regionalt för snabbare klimatomställning tillsammans med grupper som omfattar såväl kommuner som andra aktörer.

Beviljade projekt

+

Medborgardialog

Stockholm: PLATS för både klimat och hälsa i omställningen till en klimatneutral stad

Aktörer: Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms stad och SWECO Sverige AB
Sökt belopp: Cirka 1,4 miljoner kronor
Totalkostnad projekt: Cirka 2,8 miljoner kronor

Förstudien lyfter klimat och hälsa som en kombinerad drivkraft för stadens klimatomställning. Att mäta bättre hälsa är lika viktigt som minskade klimatutsläpp och förstudien lägger en grund för detta genom stadsplanering och aktörsinvolvering.

Syftet är att accelerera klimatomställningen i Stockholm stad genom att kartlägga och förbereda omställningsarenor i fem utvalda geografiska områden. Förstudien omfattar att inventera platssamverkan, dialog och initiativ som har genomförts, pågår eller planeras i dessa områden för att stärka klimat- och hälsoaspekter. I förstudien genomförs även en social tillgänglighetsanalys för att kartlägga ojämlika livsvillkor i stadens olika delar, med förutsättning att ge större nytta för investeringar och prioritera insatser i planering, policy och praktik som bidrar till både bättre klimat och hälsa. Förstudien ska även att uppmuntra initiativ som lokala aktörer och invånare tagit, tar och kan ta, och utveckla samverkansformerna för det.

Malmö: Delaktighet i klimatomställningen (DEKO)

Aktörer: Linköpings Universitet, Lunds universitet, Malmö kommun och Malmö Universitet
Sökt belopp: Cirka 950 000 kronor
Totalkostnad projekt: Cirka 1,9 miljoner kronor

Invånarnas delaktighet är avgörande för kommuners klimatomställning. Genom att aktivt involvera invånarna kan kommuner bättre navigera i klimatförändringarnas komplexitet och bygga motståndskraftiga, hållbara samhällen.

Förstudien Delaktighet i klimatomställningen (DEKO) avser att mobilisera och aktivera metoder, målgrupper och mottagare i Malmö. Den vill lägga grund för växelverkan mellan (i) informations-, kunskaps- och expertisutbyte och (ii) kvittens eller återkoppling av hur utbytet tolkas och formar åtgärder för klimatomställning.

Östersund: Medborgardialog för Hållbar Mobilitet – MEDmobilitet

Aktör: Östersunds kommun
Sökt belopp: Cirka 1,1 miljon kronor
Totalkostnad projekt: Cirka 2,25 miljoner kronor

Förstudien ska utveckla medborgardialogmetoden Styrkebaserad utveckling/Appreciative Inquiry kopplad till omställning och hållbara persontransporter. Klimatomställningen riskerar konflikter mellan styrande och de som behöver göra förändringar. Lösningarna är ofta beroende av många aktörer som samverkar. En gemensam positiv målbild som också har förslag på verklighetsförankrade lösningar kan ge både kraft och accelerering till klimatomställningen.

En medborgardialogmetod som hanterar demografi, gleshet, utbildningsbakgrund, funktionsförmåga samt socioekonomiska förutsättningar med flera är viktigt, och förstudien kommer att ha fokus på tre olika orter; glesbygdstätort, större tätort samt stad. Dialogförslagen ska bearbetas av kommunen och sedan i olika utsträckning genomförs som aktiviteter.

Helsingborg: Tillsammans för Helsingborg 2030 – att lyssna in, förstå och lägga grunden för att agera

Aktörer: Helsingborgarnas klimatavtal, Helsingborgs kommun och Lunds universitet
Sökt belopp: Cirka 835 000 kronor
Totalkostnad projekt: Cirka 1,7 miljoner kronor

Förstudien ska utforska hur Helsingborg ytterligare kan öka takten i klimatomställningsarbetet genom att förstärka den gemensamma förmågan till omställning. Ambitionen är att skapa en process för stadens förvaltningar, kommunägda bolag och frivilligorganisationer att vara med och engagera flera helsingborgare i omställningen.

Under 2023–2024 tar Helsingborg fram en ny klimat- och energiplan. I samband med detta ska minst 25 klimatdialogtillfällen med invånare genomföras. Parallellt skapas forum för gemensamt lärande och utbyte av idéer bland olika aktörer som arbetar med Helsingborgarnas roll i klimatomställningen.

+

Klimatinvesteringsplaner

+

Regional mobilisering

Göteborgsregionen: Mobilisering för snabbare klimatomställning

 

Förstudier för snabbare klimatomställning i städer

Viable Cities webbplats

Energimyndighetens arbete med hållbara städer

Energimyndigheten har flera uppdrag och satsningar med bäring på frågor som rör hållbara och smarta städer och samhällen, allt från forskning- och innovation och projektstöd till demonstrationer, nätverk och kunskapsstöd.

Hållbara och smarta städer

Nyheter