Energimyndigheten signerar Klimatkontrakt 2030

Energimyndigheten har för fjärde året i rad signerat Klimatkontrakt 2030 tillsammans med 23 svenska städer, fem övriga myndigheter och Viable Cities. Kontraktet är ett verktyg för att påskynda klimatomställningen och att uppnå klimatneutrala städer till 2030.

Klimatkontrakt 2030.jpg

2023 års version av Klimatkontrakt 2030 signeras av den politiska ledningen i de 23 städerna och generaldirektörer från sex myndigheter samt Viable Cities ledning.  Fotograf: Fredrik Persson

– Klimatkontraktet är ett viktigt instrument som stärker det offentliga Sverige genom att utveckla nya arbetssätt och förmågor för en accelererad omställning. Arbetet handlar i grunden om att involvera, utrusta och genom innovationer öka förmågan hos lokala och regionala aktörer att påskynda den gröna samhällsförflyttningen, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.

Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling från svenska städer, myndigheter och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities för att begränsa den globala uppvärmningen. Det är ett kontrakt där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Klimatkontrakt 2030 är också en del av EU Cities Mission där 112 städer i Europa är föregångare i att ställa om som del i Europas gröna giv med det övergripande målet att nå en klimatneutral kontinent 2050.

Klimatkontrakt 2030, Viable Cities

Bakgrund Klimatkontrakt 2030

Första kontrakten signerades 2020 av nio städer. 2023 är det 23 städer, som representerar 40 procent av Sveriges befolkning, som signerar: Borås, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Järfälla, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Lund, Malmö, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro and Östersund.

På den nationella nivån signerar myndigheterna Energimyndigheten, Vinnova, Formas, Tillväxtverket, Trafikverket och Naturvårdsverket samt Viable Cities.

Nyheter