Fler gör aktiva val av elavtal

Fler kunder än någonsin har någon form av rörligt elhandelsavtal eller timprisavtal. Andelen kunder med anvisat avtal är samtidigt historiskt låg.

Den officiella statistiken över elpriser och elavtal går att följa månad för månad, den senaste statistiken visar siffror för augusti.

Historiskt låg andel med anvisat avtal

Andelen elkunder med anvisat avtal har legat på ungefär 10 procent sedan 2019. Från och med början av 2022 sjunker den siffran och är nu historiskt låg, 7 procent av elkunderna har nu anvisat avtal. Anvisat elavtal är det avtal du som elkund får om du inte aktivt väljer avtal om elpris med din elleverantör. Andelen kunder med rörligt avtal låg i augusti på 55 procent och motsvarande andel för timprisavtal på nästan 13 procent.

– Andelen elkunder med anvisat elavtal är historiskt låg och andelen fasta avtal minskar medan fler och fler väljer rörliga avtal och timavtal. En viktig förklaring är sannolikt att priserna på fasta avtal varit höga det senaste året samtidigt som fler kunder upptäcker sina möjligheter att mer aktivt påverka sina elkostnader genom timmätning och timprisavtal. Att andelen kunder med rörliga eller timprisavtal ökar innebär att incitamenten för elkunder att vara mer medvetna om hur de använder elen på kort sikt ökar när priserna varierar, säger Lars Nilsson, analytiker på Energimyndigheten.

Minskad elanvändning under sommaren

Trenden att elanvändningen minskat, jämfört med tidigare år, har fortsatt de senaste månaderna enligt de analyser Energimyndigheten gjort. Minskningen har de senaste månaderna legat på mellan 3 och 6 procent per månad för landet som helhet jämfört med de senaste fem årens elanvändning. Motsvarande minskningar syns vid jämförelse med föregående år också.  

Omvärldsfaktorer som påverkar priset på el

Vintern 2022–2023 steg bränslepriserna i EU till följd av den minskade tillförseln av gas från Ryssland. Under en period såg det ut att kunna leda till brist under vintermånaderna och gaspriserna ökade kraftigt och snabbt, vilket gjorde att även efterfrågan på kol ökade och att kolpriset steg. Eftersom en betydande andel av kapaciteten för elproduktion i EU baseras på förbränning av gas eller kol blev elpriserna över hela Europa mycket höga.

Inför den kommande vintern ser situationen mer stabil ut. Gaslagren är välfyllda och tillgången på kol är god. De nordiska vattenmagasinen har också en högre fyllnadsgrad jämfört med hur det var efter sommaren 2022.

Situationen för energitillförsel i Europa är dock fortsatt skör. Det europeiska energisystemet har varit beroende av gas från Ryssland. Den källan har under de senaste 18 månaderna behövt ersättas med andra alternativ och det har lett till att marginalerna i energiförsörjningen blivit mindre.

Statistik: Elpriser och elavtal, SCB

 

Nyheter