Sju nya projekt undersöker lösningar för en energieffektiv vardag

Hur gör man energibesparingstips mer lockande och lättare att förstå? Och kan spelmetodik öka samarbetsförmågan i grupper som delar energi? Det och mycket mer ska projekten som Energimyndigheten satsar på i Design för energieffektiv vardags sjunde utlysning undersöka.

Nu har sju nya projekt fått finansiering inom forsknings- och innovationsprogrammet Design för energieffektiv vardag. Projekten ska bidra till en effektivare användning av energi, genom att hitta lösningar som gör det enkelt att leva energieffektivt och bidra till ett hållbart samhälle.

– De nya projekten har en bred variation så det finns en stor potential att vi får in nya och intressanta resultat, säger Helena Karresand, handläggare på Energimyndigheten.

Programmet har ett tvärvetenskapligt fokus och kombinerar design, beteende och energi. Design är en process som utgår från människans behov, vanor och beteenden, där användarperspektivet är i fokus under hela utvecklingen.

– När projekt använder sig av en designprocess, i det här fallet inom energiforskning och utveckling, så säkerställer de att lösningarna som tas fram verkligen kommer att fungera och därmed minska och effektivisera vår energianvändning, säger Mona Wärdell, projektledare på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign.

Projekten påbörjas hösten 2023 och avslutas senast i december 2024.

Projekten som fått stöd

+

Sun in my backyard!

Projektet ”Sun in my backyard!” kommer att ta fram prototyper med organiska solceller som är integrerade i vardagliga objekt.

Projektet vill illustrera hur en värdedriven designprocess kan påverka hur man utformar framtidens energisystem och därmed inspirera till dialog i samhället om framtidens solenergi på ett tidigt stadium i teknikutvecklingen.

Projektägare: RISE
Projektledare: Bodil Karlsson

+

Uppnå beteendeförändring mot ökad cirkularitet av möbler genom digital plattform

Projektet vill öka cirkulariteten av möbler och inredning för kontorsytor och kommer att utveckla en digital plattform som ska bidra till att öka livslängden, och därmed värdet, på möbler och inredning.

Målet är att inom fem år minska CO₂-utsläpp med 10 000 ton per år.

Projektägare: Envivo
Projektledare: Magnus Engström

+

Kunskapslyft – beteendemässiga barriärer och främjare för efterfrågeflexibilitet bland småhusägare

För att minska belastningen på elnätet under de perioder då många använder el i sina hem behöver människor förändra sina beteenden.

Målet för projektet är att hitta lösningar och strategier som hjälper småhusägare att jämna ut sin elförbrukning över tid.

Projektägare: Nordic Behaviour Group
Projektledare: Niklas Laninge

+

Design av information för energieffektivisering

Människors vardagliga beteenden har en stor påverkan på samhällets energiförbrukning. Att göra energibesparingstips mer begripliga och motiverande är en utmaning.

Genom att använda designmetoder och förstå hur människor använder energi på olika sätt vill projektet göra information om hur man sparar energi mer motiverande och begriplig. .

Projektägare: Linköpings universitet
Projektledare: Per Andersson

+

Utsläppsfria arbetsredskap som tjänst för delning mellan förvaltare och boende – uppskalning

Genom att dela trädgårdsverktyg mellan förvaltare och boende kan man spara resurser och energi. Ett koncept för detta har tagits fram och testats i ett tidigare projekt.

Nu kommer fortsättningsprojektet att titta vidare på beteende och hur man kan minska de hinder som identifierats, och ta fram en skalbar affärsmodell.

Projektägare: Husquarna
Projektledare: Johan Skude

+

GECO – Gamify Energy Communities

Att jobba i ett team kan vara utmanande, men om teamet prioriterar att jobba med gruppdynamiken går arbetet lättare och alla kan nyttja sina styrkor fullt ut.

Projektet ”GECO – gamifying energy communities” ska undersöka hur de med hjälp av spelmetodik kan stötta arbetet i energigemenskaper på landsbygden på Gotland.

En energigemenskap är en grupp aktörer, till exempel privatpersoner, föreningar, små företag eller kommuner, som gemensamt producerar, lagrar och delar förnyelsebar energi.

Projektägare: Uppsala universitet
Projektledare: Elias Faltin

+

Bostadsläget Sverige: Stadsbyggandets betydelse för en resurseffektiv vardag

Webbplattformen Bostadsläget beräknar den vardagliga energianvändningen, koldioxidutsläpp och boende- och transportkostnader för boenden i olika områden.

Plattformen gör det möjligt för bostadssökande att hitta boenden där avvägningen mellan önskade kvaliteter och kostnader i olika områden visualiseras.

Bostadsläget finns idag i Stockholm, Göteborg och Uppsala och ska med detta projekt bli rikstäckande.

Projektägare: Spacescape AB
Projektledare: Joel Hernbäck

Nyheter