Vägen mot ett fossilfritt samhälle

Elektrifieringen är en av flera lösningar för att lyckas fasa ut användningen av fossil energi och ställa om till ett klimatneutralt samhälle. För att göra ett framtida energisystem så hållbart som möjligt är till exempel utbyggnaden av fossilfri elproduktion och elnät samt flexibilitet och lagerlösningar avgörande.

I rapporten Myndighetsgemensam uppföljning av elektrifieringen är bedömningen att Sveriges elanvändning kommer öka kraftigt fram till 2045. Det beror på att vi ställer om till ett fossilfritt samhälle och att elektrifieringen inom framför allt industri- och transportsektorn ökar. Bedömningen i rapporten är ett ökat elbehov på ett spann mellan 200 och 340 TWh till 2045.

– Storleken på spannet visar på osäkerheterna. Det kan till exempel röra sig om när i tiden industriprojekt blir genomförda och i vilken takt som den svenska industriproduktionen och därmed elbehovet ökar, säger Caroline Carlstrand Nyberg, analytiker på Energimyndigheten.

Flexibilitet och lagerlösningar blir viktigare

För att klara en större efterfrågan på el behövs en ökad utbyggnad av elproduktion och elnät men också många andra lösningar. Enligt rapporten blir flexibilitet och lagerlösningar allt viktigare för framtidens energisystem. Lösningarna kan bidra till att göra ett hållbart, konkurrenskraftigt och försörjningstryggt elsystem med en stor andel väderberoende kraftproduktion möjligt.

För att få en hållbar och effektiv omställning behövs långsiktiga spelregler, välfungerande marknader där nyttor och kostnader med produktionen och användningen av energi prissättas, kunskapshöjande åtgärder och samexistens och acceptans mellan olika samhällsintressen.

– Kunskap behövs för att fatta ändamålsenliga beslut, det leder till förståelse och acceptans för varför exempelvis luftledning är ett bättre teknikval än en markförlagd kabel på högre spänningsnivåer. Med kunskap kommer också förståelsen för varför vi behöver ge plats åt elproduktion i vår natur och varför vi behöver hitta samexistenslösningar med andra samhällsintressen som till exempel försvarsintressen, säger Caroline Carlstrand Nyberg.

Om Myndighetsgemensam uppföljning av elektrifieringen

Energimyndigheten har tillsammans med Energimarknadsinspektionen, Svenska kraftnät och Trafikverket fått i uppdrag att göra en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering och utvecklingen av elsystemet. Rapporten levereras varje år från 2022 till 2024.

Till grund för rapporten ligger bland annat det scenario- och prognosarbete som Energimyndigheten kontinuerligt arbetar med. Framtidsscenarierna används i olika typer av utredningar, regeringsuppdrag och analysarbeten.

I årets rapport har indikatorer tagits fram för att beskriva elsystemets utveckling och förutsättningar att utvecklas i takt med elbehovet.

Rapporten i sin helhet

Myndighetsgemensam uppföljning av samhällets elektrifiering

Nyheter