200 miljoner till forskning om fossilfri elproduktion

Elektrifieringen är en förutsättning för att Sverige ska nå fossilfrihet. Men det ökade elbehovet kräver stora insatser för att bygga ut den befintliga elproduktionen. Nu öppnar Energimyndigheten en utlysning för nya lösningar och ökad kunskap inom fossilfri elproduktion.

Omställningen av energisystemet leder till förändringar av hur, var och när el produceras och används – samt vem som producerar och använder den. Det finns många utmaningar och frågeställningar som är gemensamma för alla fossilfria kraftslag även om utgångspunkterna kan variera.

– För att möjliggöra energi- och klimatomställningen behöver all fossilfri elproduktion öka. Olika kraftslag har olika förutsättningar att tillgodose elbehovet och vi behöver mer forskning och innovation som ger oss fler hållbara lösningar, ökad kunskap och ny kompetens, säger Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör.

I utlysningen som öppnar den 20 juni finns möjlighet att söka finansiering för projekt inom kärnkraft och övrig fossilfri elproduktion såsom solel, vindkraft, vattenkraft, havsenergi och kraftvärme. Företag, akademi, offentlig sektor och forskningsinstitut är välkomna att ansöka. Sista ansökningsdag är 19 september 2023.

Det här är Energimyndighetens hittills största utlysning inom elproduktion, och i den totala budgeten på cirka 200 miljoner kronor allokeras cirka hälften av medlen till projekt inom kärnkraft.

Framtidens fossilfria elproduktion för en hållbar elförsörjning

Nyligen öppnade Energimyndigheten tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten en utlysning för forskning inom strålsäkerhet för ny reaktorteknik och kärnkraftens livscykelfrågor.

Forskningsmedel för strålsäkerhet inom ny reaktorteknik samt kärnkraftens livscykel och förutsättningar

En del av programmet Framtidens elsystem

Utlysningen är en del forskningsprogrammet Framtidens elsystem som utgör en av Energimyndighetens huvudsakliga satsningar på forskning och innovation relaterat till elsystemet. Programmet finansierar projekt som belyser utmaningar kopplat till elproduktion, elanvändning och framtidens elnät.

Framtidens elsystem

Nyheter