Flera svenska ansökningar i utlysning om urban omställning

Det europeiska partnerskapet Driving urban transitions, DUT, ger stöd till forsknings- och innovationsprojekt som hjälper städer i omställning till hållbara ekonomier och samhällen. Resultatet i den första utlysningen visar på ett stort intresse bland svenska aktörer. 

Forskare, städer, kommuner, företag, civilsamhälle och andra intressenter som är verksamma inom städers klimatomställning har kunnat söka medel för att ingå i internationella forsknings- och innovationsprojekt med tvärvetenskapliga angreppssätt.

Resultatet från den första utlysningen inom det europeiska partnerskapet DUT visar att Sverige var det land med flest medverkande och huvudsökande i projekten. Över lag var det också många projekt med svenska deltagare.

– Vi har hoppats på att svenska aktörer ska komma väl ut för det första året i den här stora utlysningen. Vi har dock inte vågat tro att Sverige bland annat skulle ha flest medverkande och huvudsökande i projekten. Det är så roligt att se och ett tecken på att vi är väldigt engagerade inom hållbart samhällsbyggande, säger Ann Maudsley och Björn Wallsten, Formas. 

21 av 48 projekt med svenska deltagare har nu blivit rekommenderade stöd av partnerskapets expertpanel. Nästa steg är att projekten ska beviljas stöd av respektive lands forskningsfinansiär. För Sveriges del är det Energimyndigheten som finansierar projekt inom området energipositiva stadsdelar. Vinnova finansierar projekt inom 15-minutersstaden, 15minC och Formas projekt inom cirkulära urbana ekonomier, CUE.

Statistik om de medverkande länderna i den första utlysningen, DUT

2023 års utlysning öppen nu

Under hösten utlyser Energimyndigheten och Formas nya medel inom DUT. På nationell nivå ansvarar Energimyndigheten som tidigare för frågor om energipositiva stadsdelar men i år även för 15-minutersstaden, 15minC. Formas ansvarar för cirkulära urbana ekonomier, CUE.

– Nu ser vi fram emot ansökningar till den andra utlysningen och att stötta intresserade att ta del av europeiska medel. Det är viktigt att Sverige fortsätter på inslagen väg för att ta sig an de komplexa utmaningarna för våra städer och samhällen, säger Emina Pasic, Energimyndigheten.

Europeisk satsning för hållbar urban omställning, Driving Urban Transitions Partnership

Driving Urban Transitions to a sustainable future, DUT

Information om DUT på Energimyndighetens webbplats

Nyheter