Industriklivets roll i omställningen

Svenska industriföretag har potential att bli världsledande och samtidigt bidra till hela samhällets omställning. Nya data visar att företagen som ingår i Industriklivet står för närmare 90 procent av industrins totala fossila utsläpp.

Riksdagen har antagit klimatmålet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2045, och därefter uppnå negativa utsläpp. Svensk industri är central i den omställningen, och står i dagsläget för en tredjedel av alla utsläpp av växthusgaser inom Sveriges gränser.

Svensk industri kan bli världsledande

Svenska industriföretag har stor potential att kunna bli världsledande inom sina olika branscher om de kan ställa om sin verksamhet. Dels genom att minska sina egna utsläpp, dels genom att bidra till minskad klimatpåverkan längre ner i värdekedjan. På så sätt kan industrin bidra till hela samhällets omställning. Industriklivet är en av flera satsningar som kan stötta industrin i de stora och komplexa tekniksprång som krävs för att nå Sveriges klimatmål.

Närmare 90 procent av utsläppen

En ny studie* som genomförts av forskare på Chalmers tekniska högskola, visar att Energimyndigheten genom Industriklivet har lyckats nå fram till majoriteten av de företag som står för de största industriutsläppen i Sverige. Studien har jämfört utsläppsdata från Naturvårdsverket med uppgifter om Industriklivets stödmottagare och visar att de verksamheter som har fått stöd står för närmare 90 procent av industrins totala fossila utsläpp.

Studien visar också hur stor andel av utsläppen inom respektive bransch som företagen inom Industriklivet står för. En förklaring till fördelningen (se bild) är att Industriklivets fokus under de första åren låg på de mest utsläppsintensiva branscherna. Genom Industriklivets breddning 2019 och 2021 omfattas nu även andra områden såsom biogena utsläpp från massa- och pappersindustri samt el- och fjärrvärme. Biogena utsläpp kallas den koldioxid som kommer från eldning av biobränslen.

Företagen inom Industriklivet, andel av industrins totala växthusgasutsläpp

Data från 2018–2022

Data från 2018–2022. Figurerna visar hur stor andel av utsläppen som de företag som ingår i Industriklivet står för, inom respektive bransch.

Data från 2018–2022

Data från 2018–2022. Figurerna visar hur stor andel av de biogena utsläppen som de företag som ingår i Industriklivet står för, inom respektive bransch.

Data från 2018–2022

Data från 2018–2022. Figurerna visar hur stor andel av de fossila utsläppen som de företag som ingår i Industriklivet står för, inom respektive bransch.

 *Studie: Andersson, J.,  Hellsmark, H., 2023. Directionality in transformative policy missions: The case of reaching net zero emissions in the Swedish process industry. Under review. 

Industriklivets roll bland andra stödsystem

Det finns olika typer av stöd och satsningar som är inriktade på samhällets omställning till ett hållbart energisystem, bland annat Energimyndighetens forsknings- och innovationsstöd och EU:s innovationsfond.

Energimyndighetens forsknings- och innovationsstöd

EU:s innovationsfond

Energimyndigheten representerar också Sverige i partnerskapet Clean Energy Transition (CETPartnership), en satsning inom EU:s ramprogram Horisont Europa.

CETPartnership

Ett kompletterande stöd för klimatinvesteringar är också Klimatklivet som Naturvårdsverket hanterar.

Klimatklivet, Naturvårdsverket


Det som skiljer Industriklivet från andra satsningar är att stöd kan ges genom hela innovationskedjan från förstudier och forskning till pilot och demonstration, miljöstudier och investeringar. Dessutom är långsiktigheten av stor betydelse. Industriklivet kan besluta om stöd till projekt som sträcker sig 8 år, till skillnad från de andra stödsystemens vanligaste omfattning, 3–5 år. 

Följ industrins omställning i Panorama

I det interaktiva webbverktyget Panorama visualiseras Sveriges officiella utsläppsstatistik med pågående och möjliga omställningar inom olika sektorer tillsammans med indikatorer som visar hur utvecklingen går.

I omställningsscenarierna för svensk industri 2021–2045 presenteras bland annat vilken teknik som bedöms kunna bidra med utsläppsminskningar inom de olika branscherna. Panorama drivs av Naturvårdsverket, Energimyndigheten och Klimatpolitiska rådet. Verktyget uppdateras regelbundet med utsläppsstatistik, styrmedel och olika insatser.

Panorama - Industri

 

Nyheter