Förtydligande om klimatprojekt i Ghana

Energimyndigheten har i uppdrag att arbeta med internationella klimatsamarbeten genom utsläppshandel under Parisavtalet. I den här texten har vi samlat ett antal förtydliganden om vårt projekt i Ghana.

Energimyndigheten har ett avtal där vi ska köpa utsläppsminskningsenheter från ett solcellsprojekt i Ghana. Projektet är en del i vårt arbete med internationella klimatsamarbeten, som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser globalt och bidra till att nå Sveriges klimatmål.

– De insatser som vi ska genomföra ska leda till stora utsläppsminskningar som inte hade varit möjliga i Ghana utan extern finansiering. Det kommer dessutom bidra till en mer rättvis omställning på lokal och regional nivå, bland annat genom teknik- och kunskapsöverföring, ökad energiförsörjningstrygghet och utbildningsinsatser, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Pilotprojekt på sjukhus inte Energimyndighetens projekt

I ett TV-inslag som sändes den 14 februari besöker reportern ett sjukhus på landsbygden i Ghana där vår avtalspartner tillsammans med sjukhuset har installerat solceller på taket för att stärka upp energiförsörjningen. Vi vill förtydliga att det projektet inte är en av insatserna som Energimyndigheten har skrivit avtal kring. Det är ett pilotprojekt som vår avtalspartner genomför som referens för att visa att liknande projekt kan implementeras på den ghananska marknaden.

– Den som bara tittar på det här pilotprojektets resultat får inte en rättvis bild över vad vårt projekt kommer resultera i. Det blir missvisande att jämföra utsläppsminskningarna från pilotprojektet med det slutgiltiga målet för vårt projekt, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Solceller med batterilagring

Planen är att installera takmonterade solceller med tillhörande batterilagring på såväl industriella och kommersiella som allmännyttiga byggnader runtom i Ghana. Solenergin minskar behovet av dieseldrivna generatorer och nätburen elektricitet samtidigt som det kan påskynda utvecklingen av solenergi och energilagring i landet. Projektet förväntas resultera i minskade utsläpp på cirka 165 000 ton koldioxid till och med 2030.

Pengar betalas ut när utsläppsminskningarna verifierats

Mindre än en procent av Ghanas el kommer idag från solceller. Det beror på de finansiella förutsättningarna för solkraft i Ghana – kostnaderna är för höga och intäkterna för små. De solpaneler som ska installeras inom ramen för Energimyndighetens projekt hade därför inte kunnat finansieras på marknadsmässiga grunder. Det innebär att Energimyndighetens insats är additionell, vilket är en förutsättning för att utsläppsminskningarna ska kunna köpas under Parisavtalets regelverk. Additionaliteten kommer att säkerställas av en oberoende granskare.

– Vi betalar inte någon ersättning i förskott för att installera anläggningarna, utan vi betalar först när vi kan verifiera att utsläppsminskningarna har inträffat. Vi köper alltså själva utsläppsminskningsenheterna, säger Sandra Lindström, chef på enheten för internationella klimatsamarbeten.

Nyttorna kommer fortsätta även efter 2030

Vårt avtal om att köpa utsläppsminskningar från projektet i Ghana och på så sätt finansiera projektet sträcker sig till 2030. Men det betyder inte att nyttorna som projektet för med sig avslutas då. De tänkta solcellsanläggningarna har en teknisk livslängd som sträcker sig mycket längre än så och kan därmed bidra till en långsiktigt hållbar utveckling även efter projektets slut.

 

Nyheter