SamspEL

Energimyndigheten utlyser cirka 30 miljoner kronor inom forsknings- och innovationsprogrammet SamspEL, som är ett program inom området smarta elnät. I denna utlysning välkomnas projektförslag brett inom hela programmet. Sista ansökningsdag är 15 februari 2017.

Sista dag för ansökan 2017-02-15
Tid för beslut maj
Utlysta medel Ca 30 miljoner kronor
Förordning
Så söker du

Ansökan lämnas via Energimyndighetens e-tjänst E-kanalen.

For information in English, see Call for proposals-document.

SamspELs syfte är att bidra till utvecklingen av ett helt förnybart elsystem; det sociotekniska systemet, dess aktörer och de spelregler som omgärdar systemet. Programmet ska bidra till utvecklingen av ett elsystem som är flexibelt, resurseffektivt, robust och värdeskapande för användare.  SamspEL ska också bidra till utvecklingen av svenskt näringsliv inom området.

Utlysningen riktar sig till alla aktörer som kan bidra till programmets mål. Det kan , till exempel vara universitet och högskolors samhällsvetenskapliga, humanistiska, tekniska och naturvetenskapliga discipliner såväl som aktörer inom offentlig sektor, företag eller institut med anknytning till det angivna området. Inom utlysningen välkomnar vi särskilt problemorienterade och tvärvetenskapliga projekt där samhällsvetenskap och humaniora har en central roll.

De projekt som kan få stöd inom utlysningen ska bidra till utmaningar för att nå ett helt förnybart elsystem och kan vara riktade mot samtliga av programmets forsknings- och innovationsområden.

Erbjuder möjlighet finansiering av tre projektformer

  • Innovationsprojekt/Utvecklingsprojekt som bidrar till att nya hållbara arbetssätt eller organisationsförändringar och lösningar (även tekniska) implementeras i samhället. Stöd: max 2 000 000 kronor, stödandel max 50 procent.
  • Konceptutveckling/-verifiering på två nivåer inom ramen för forskning och innovation:
    • Förprojekt: kortare förberedande projekt, syftar till att undersöka och verifiera förutsättningarna för att innovationsbaserade lösningar framgångsrikt ska kunna realiseras. Stöd: max 500 000 kronor, stödandel max 50 procent.
    • Pilotprojekt: projekt som syftar till att demonstrera innovationsbaserade lösningar i relevant miljö och inbegriper ofta att skala upp och validera lösningar i driftsliknande skala och miljö samt under driftsliknande betingelser. Stöd: max 4 000 000 kronor, stödandel max 25 procent. För små och medelstora företag får stödnivån höjas med högst 20 respektive 10 procentenheter.
  • Akademiska studier:
    • Problemorienterade och tvärvetenskapliga projekt där samhällsvetenskap och/eller humaniora har en central roll. Stöd: max 4 000 000 kronor, stödandel max 100 procent.
    • Teknisk akademisk forskning. Stöd: max 4 000 000 kronor, stödandel max 50 procent, minst 40 procent total finansiering består av kontanta icke-offentliga medel.

De projekt som beviljas stöd ska starta mellan 1 juni 2017 och 31 oktober 2017 och kan som längst pågå till 31 december 2020.

Ansökan ska i första hand skrivas på svenska. Texten ska vara skriven så att den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå vad projektet handlar om. En engelsk text ska kompletteras med en svensk sammanfattning.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av:

Informationsträff 13 januari i Stockholm

Energimyndigheten arrangerade ett informationsmöte den 13 januari 2017. Här kan du se presentationen från mötet.

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet