Flexibilitet i energisystemet

Flexibilitet i energisystemet handlar om förmågan att balansera utbud och efterfrågan på energi på ett effektivt sätt. Det är en förmåga som är viktigare nu än någonsin för att säkerställa en stabil, hållbar och kostnadseffektiv energiförsörjning i en tid av snabba förändringar, varierad produktion och ökad energianvändning.

Flexibilitet bidrar till att omställningen av energisystemet kan ske snabbare och till lägre kostnad för samhället, eftersom det minskar behovet av att bygga ut elnät och produktion vilket tar både tid och resurser. I takt med energiomställningen och att elanvändningen förväntas öka blir flexibilitet allt viktigare – för att hantera variationer i elproduktionen och integrera olika energislag effektivt.

Flexibel användning och produktion av energi är avgörande av flera skäl:

  1. Försörjningstrygghet: Ett flexibelt energisystem kan hantera variationer i energiproduktion och undvika överbelastning, vilket säkerställer en stabil och trygg energiförsörjning.
  2. Effektivitet: Genom att optimera användningen av energi och använda elnätet effektivt kan vi uppnå en mer kostnadseffektiv energiförsörjning.
  3. Hållbarhet: Flexibilitet möjliggör en högre andel förnybar energi i elsystemet, vilket minskar klimatpåverkan och bidrar till att uppnå våra miljömål.

Vad är flexibilitet?

Flexibilitet i energisystemet handlar om förmågan att balansera utbud och efterfrågan på energi på ett effektivt sätt. Detta kan uppnås genom olika metoder, såsom:

  • Smart produktion: Användning av teknologier som kan justera energiproduktionen baserat på aktuella behov. Exempelvis vattenkraften som regleras efter behov.
  • Energilagring: Lagring av energi för att användas vid behov, vilket minskar beroendet av kontinuerlig produktion. Exempelvis genom att använda batterier och vätgas.
  • Efterfrågeflexibilitet: Anpassning av energianvändningen hos elanvändare för att matcha tillgänglig produktion och kapacitet i elnätet.

Energimyndigheten roll och uppdrag inom flexibilitet

Energimyndigheten har ett uppdrag från Regeringen att förbättra förutsättningarna för flexibilitet i elsystemet. I uppdraget samverkar Energimyndigheten med Energimarknadsinspektionen (Ei), Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät), Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac), och Konsumentverket.

En delrapport om spridning av målgruppsanpassad information och kartläggning av industrins och kraftproducenters potential avseende flexibilitet redovisades till regeringen 20 april 2025 och hela uppdraget slutredovisas senast den 20 november 2025.

Delrapport: Flexibilitet i energisystemet, målgruppsanpassad information och potentialbedömningar (pdf)