Kraftlyftet

Regeringen vill med hjälp av en bred satsning, Kraftlyftet, stärka elsystemets förmåga att möta framtidens ökade elbehov och samtidigt säkra systemets effektbalans och leveranssäkerhet.

Syftet med Kraftlyftet är vidare att öka elsystemets förmågor regionalt och där behoven är som störst, för att hålla tempo i elektrifieringen och den gröna omställningen. Det kan handla om investeringar i elproduktion, energilager, energieffektivisering, flexibilitetstjänster eller andra systemtjänster som i dagsläget inte kommer till stånd på marknadsmässiga grunder.

För denna satsning avsätter regeringen 100 miljoner kronor 2025. För 2026 avsätts 200 miljoner kronor och 400 miljoner kronor 2027, därefter samma belopp årligen fram till 2035.

Nytt stöd för investeringar i elproduktionskapacitet

I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att det ska införas ett stöd för investeringar i ny elproduktionskapacitet och som också bidrar till att möjliggöra snabbare anslutning till elnätet av ny elanvändning. Stödet styrs av förordningen om statligt stöd för att förbättra leveranssäkerheten i elsystemet som föreslås träda i kraft 1 januari 2026 och kommer att hanteras av Energimyndigheten. Stöd ska i första hand lämnas till åtgärder som bidrar med elproduktionskapacitet regionalt där behovet är som störst och som minskar sårbarheten i elsystemet.

Remiss av förordning om statligt stöd för att förbättra leveranssäkerheten i elsystemet (regeringen.se)

Stöd ska få ges till:

  • investeringar i ombyggnad av ett värmeverk till ett biokraftvärmeverk och till investeringar i ett nytt biokraftvärmeverk eller ökad elektrisk effekt i en befintlig sådan anläggning
  • investeringar i en ny gasturbin som drivs med förnybara bränslen eller ökad elektrisk effekt i en befintlig sådan anläggning
  • investeringar i en anläggning för lagring av värme eller el, om lagringsanläggningen är direkt ansluten till en anläggning för produktion av förnybar el eller värme.

Stödet är tidsbegränsat i betydelsen att det omfattar projekt som kan antas vara färdigställda senast den 1 januari 2030.

Uppdrag om informationsspridning, nätverk och kunskapssammanställningar

Energimyndigheten har också fått ett uppdrag att arbeta med förberedande aktiviteter som kan stötta aktörer som är intresserade av att söka stöd inom Kraftlyftet. Det kan komma att handla om kunskapsspridning, informationsaktiviteter eller att stötta nätverk.

Anmäl dig här för att få löpande information om Kraftlyftet:

Anmälan till mer information om Kraftlyftet

Frågor om Kraftlyftet hänvisas för närvarande till Regeringskansliet.

016-544 22 15
016-544 22 89