Innovativ återvinningsteknik gör batterivärdekedjan mer cirkulär

Genom en ny metod som förenklar återvinningsprocessen siktar Northvolt Revolt på att skapa hållbar återvinning och produktion av litiumjonbatterier för energilagring.

1685962857-2023-05-revolt-ett-interior-12.jpg

Källa: Northvolt

Litiumjonbatterier är centrala för energilagring och elektrifiering av bland annat transportsektorn. Men för att möjliggöra denna elektrifiering krävs det inte bara en ökning av batteriproduktionen, utan också en mer hållbar och effektiv återvinning av batterimaterial. Detta är särskilt viktigt eftersom vissa av de material som används i batterier är klassificerade som kritiska råvaror av EU.

Återvinning av material är viktigt för att minska miljöpåverkan och säkerställa en hållbar försörjningskedja. Det finns dock höga renhetskrav på material i produktionen av nya batterier. Projektet syftar till att lösa detta genom innovativ batteriåtervinning.

Syfte och mål med projektet

Projektet syftar till att demonstrera ett slutet kretslopp för integration av återvunna litiumjonbatterier vid tillverkning av katodaktiva materialprekursorer (pCAM). Genom att använda en ny metod för att direkt omvandla en NMC-lösning (nickel, mangan, kobolt) från återvinningsprocessen till pCAM, undviks behovet av kristallisering.

Målet med projektet är att demonstrera den nya metoden på pilotskala för att se om den fungerar tekniskt och ekonomiskt. Om den fungerar bra kan den här nya processen bli en viktig del i företagets framtida strategi för batteriåtervinning och produktion.

På längre sikt kan projektet bidra till en mer hållbar och kostnadseffektiv batteriproduktion, vilket är avgörande för att uppnå EU:s och Sveriges klimatmål.

 

Fakta om projektet

Namn: Integration av återvunnet NMC och Li med syntes av aktivt material för tillverkning av litiumjonbatterier
Budget: 18,5 miljoner kronor varav 4,6 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten
Projekttid: Oktober 2023 till februari 2027
Utförare: Northvolt Revolt AB
Webbplats: Northvolt
Kontaktperson: Nathalia Vieceli