Läget på de globala energimarknaderna – v. 11, 2022

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har energimarknaderna varit volatila, med tidvis mycket höga prisnivåer på olja, naturgas och kol.

Oron över potentiella störningar i de ryska energileveranserna är stor, samtidigt flödar energin från Ryssland som tidigare och både köpare av naturgas och olja (lokalt) har ökat sina köp från Ryssland. På oljesidan märks dock en generell minskad efterfrågan på rysk olja och köpare vänder sig i ökad utsträckning till andra leverantörer. Det har också förekommit att ryska fartyg inte släpps in i hamnar, vilket bidrar till tveksamheten kring att köpa rysk olja eftersom den ryska oljan i stor utsträckning transporteras till havs.

Hittills har EU inte infört sanktioner som direkt påverkar den ryska energiexporten till Europa i nuläget. EU har dock beslutat om sanktioner mot bland annat investeringar i den ryska energisektorn, vilket bedöms påverka Rysslands energiexport på längre sikt. USA meddelade i förra veckan att man inför importförbud av rysk olja, vilket får en liten direkt påverkan eftersom USA importerar en liten andel råolja och oljeprodukter från Ryssland. Skulle importförbudet följas upp av krav på övriga köpare av rysk olja att minska sina köp skulle påverkan bli betydligt större och även påverka Europa i stor utsträckning.

Priset på olja har varit generellt högt och volatilt under de senaste veckorna och stängde den 8 mars på USD128 per fat, den högsta prisnivån sedan 2008. Sedan dess har dock priset sjunkit och handlades under tisdagen (15 mars) under USD100 per fat. Det höga råoljepriset har föranlett rekordhöga drivmedelspriser ibland annat Sverige.

Naturgaspriserna i Europa är fortsatt mycket volatila och höga och priserna på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden har sedan förra marknadsbrevet stigit. TTF M+1 stängde den 14 mars på EUR114,52 per MWh.

Även kolpriset och priset på utsläppsrätter inom EU har varit volatila under de senaste veckorna.

Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.