Läget på de globala energimarknaderna v 7 2019

Vi beklagar gårdagens felaktiga utskick. Här följer den korrekta marknadsbevakningen: Oljemarknaden fortsätter att vara relativt volatil men något dämpad till följd av geopolitiska osäkerheter i Venezuela, Iran, Libyen och handelskriget mellan Kina och USA som kan resultera i utökade handelstullar från början av mars.

Samtidigt ökar oron över en lägre tillväxttakt, främst i Kina men även i USA och Europa, vilket riskerar försvaga oljeefterfrågan.

Den europeiska gasmarknaden har styrts av sjunkande priser som en följd av varmare temperaturer med väderprognoser som visar på mildare väder de kommande två veckorna. Med endast sju veckor kvar av vintersäsongen minskar riskerna för extremkalla temperaturer som kan resultera i samma försörjningssituation som förra året.

Elproduktionskostnaderna från kol- och gaskraft på den kontinentaleuropeiska kraftmarknaden har minskat något sedan förra marknadsbrevets publicering. Front month-månaden har ändrats från februari till mars vilket innebär att referenspriserna för kraftmarknaden minskat som en konsekvens av mars varmare temperaturer än februari.

Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.